Wi-Fi технологията получава най-сериозното си подобрение от десетилетия

Тази година безжичната технология Wi-Fi ще претърпи сериозно подобрение с навлизането на редица нови устройства, включително телефони, преносими компютри, рутери и телевизори с поддръжка за стандарта Wi-Fi 6E. Той представлява подобрение спрямо съществуващия Wi-Fi 6 и е най-сериозното развитие в областта през последните 20 години.

Wi-Fi Alliance вече сертифицира нови продукти, които поддържат Wi-Fi 6E, като такива ще са налични още от първите месеци на годината – смартфони и лаптопи. Към средата на 2021 ще видим и устройства като телевизори и VR приспособления.

Доста е вероятно бумът на новата технология да е видим още с премиерите по време на изложението CES, което тази година е виртуално и стартира на 11 януари. Samsung планира да представи серията смартфони Galaxy S21, като най-вероятно всички модели в нея ще са с Wi-Fi 6E благодарение на новия чипсет Snapdragon 888. Това означава, че повечето флагмани и от други производители тази година ще работят с новата технология.

Съществуващите Wi-Fi устройства работят в честотните ленти от 2.4GHz и 5GHz, а Wi-Fi 6E добавя и трета такава – 6GHz. Освен това се постигат четворно повече вълни спрямо стандартните Wi-Fi решения. Това означава, че можете да имат по-високоскоростни трансфери без пресичане със съществуващите около вас мрежи от предходно поколение.

Според анализ на IDC към началото на 2022 едва 20% от устройствата с мрежови способности с Wi-Fi 6 ще разполагат и с поддръжка за Wi-Fi 6E. В някои региони на света има и регулаторни пречки, но в ЕС няма проблеми в това отношение.

Информация от The Verge

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *