Reuters: Huawei преговаря за продажбата на брандовете за смартфони P и Mate. От компанията отрекоха (обновена)

По данни на Reuters Hawei е в процес на ранни преговори за продажбата на брандовете си за смартфони P и Mate. По този начин компанията може да излезе от бизнеса с премиум смартфони след като наскоро се раздели и с филиала си Honor. Преговорите са с консорциум ръководен от инвестиционни компании подкрепени от правителството на Шанхай.

Източниците сочат, че Huawei обмисля продажбата от септември насам. Засега няма данни за това каква би била цената на двата бранда. Компанията обаче все още не е взела финално решение, като остават надеждите, че ще може да бъде възобновено производството на собствени чипове Kirin.

Пред Reuters от Huawei отричат информацията и наличието на планове за продажба на премиум брандовете. Ако все пак наистина ма такива планове то Huawei не очаква администрацията на президента Байдън да промени политиката на санкции възприета от Тръмп.

Припомняме, че продажбата на Honor доведе до свобода за вече отделната компания да търгува с американски компании. Подобна може да е и целта зад раздялата с марките P и Mate. Този ход е логичен и заради това, че китайците изпитват недостиг на чипове.

Honor вече има постигнати партньорства с производители на чипове, включително Intel и Qualcomm. Анализатори предричат, че запасите на Huawei с чипсети ще се изчерпат по някое време през настоящата година.

Ново: Официалното становище на компанията гласи следното – “Huawei научи за разпространяването на неоснователни слухове относно възможната продажба на водещи марки смартфони на бранда. Тези слухове са напълно безпочвени. Huawei не планира подобна сделка. Huawei остава изцяло отдаден на бизнеса си със смартфони и ще продължи да предоставя водещи световни продукти и изживявания за потребителите по целия свят.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *