Xiaomi съди САЩ заради санкциите

Една от последните мерки на вече бившия американски президент Доналд Тръмп беше да обозначи китайската компания Xiaomi за военна компания част от комунистическата партия. По този начин Xiaomi попадна в забранителен списък за инвестиции от американски компании.

Сега Xiaomi съди американското правителство като целта е да бъде отхвърлена тази забрана. Най-неприятният ефект за компанията е изискването от американските компании да изтеглят и инвестициите си от нея до ноември. Сред инвеститорите в Xiaomi са и Qualcomm. Според китайците действието е неконституционно.

Xiaomi е в черния списък на САЩ. Какво означава това?

Припомняме, че под ударите на американските санкции попадат Huawei и много от филиалите ѝ. Освен това засегнат е и производителят на чипове Semiconductor Manufacturing International Co. Новото развитие представлява поредна стъпка от противопоставянето по оста Вашингтон – Пекин.

Предстои да видим какво ще предприеме новата американска администрация на Джо Байдън, която тепърва поема нещата в свои ръце. Едва ли ще видим рязък завой, но нищо не е изключено. Дори стана ясно, че санкциите срещу Huawei ще бъдат преразгледани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *