Ревю: Microsoft Surface Laptop Go

С изключение основно на конзолата Xbox и някои аксесоари и периферни устройства, хардуерните продукти на Microsoft до голяма степен остават непознати у нас. Компанията обаче има и други добри предложения, включително таблети и лаптопи. Днес ще ви запозная с един от актуалните модели сред преносимите компютри, компактният и лек Surface Laptop Go.

Моделът е изключително компактен и лек, което го прави особено подходящ за хората, които пътуват често и имат нужда от добра продуктивност и издръжлива батерия. Капакът е изработен от алуминий, а основата е пластмасова със стъклени нишки. Изработката е на високо ниво, а дизайнът е много приятен и изчистен.

Отдолу на конструкцията няма отвори, като вентилацията става чрез Лаптопът се предлага в Ice Blue, Sandstone и Platinum.

Основни характеристики:

  • Екран: 12.4“, PixelSense, 1536 x 1024, 148 ppi, 3:2, Multi-Touch
  • Процесор: Intel Core i5 1035G1
  • RAM: до 8GB LPDDR4x
  • Памет за съхранение: до 256GB SSD
  • Портове и свързване: USB Type-C, USB Type-A, 3.5 мм, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
  • Размери: 278.18 x 205.67 x 15.69 мм, 1.11 кг.

Дисплеят е с диагонал 12.4“ и поддържа работа с докосване (10-точково), като има резолюция 1536 x 1024 пиксела и съотношение на страните 3:2. Панелът е ярък и можете спокойно да работите и в по-осветени пространства. Освен това нивата на контраст и цветовото представяне също ми допаднаха. Налична е технология за автоматично регулиране на яркостта в зависимост от околната обстановка. Работата чрез допир също е лесна и докосванията се отчитат точно.

В основата на модела е 10-о поколение Intel Core i5 процесор 1035G1, който се произвежда по 10-нанометров процес и е с четири ядра и максимална честота 3.60 GHz. Наличен е вграден графичен ускорител Intel UHD Graphics.

Процесорът е доста способен за добра продуктивност с много от често използваните приложения, включително и за фотообработка. Според мен е задължително да изберете поне 8GB RAM, което ще е адекватно количество. Трябва да отбележа, че тестовата бройка, с която разполагах има 16GB RAM, като не е изключено в даден момент да се появи и такава опция. Използваният SSD сторидж очаквано е бърз, като тук разбира се винаги е по-добре да вземете конфигурация с по-голям капацитет.

Заради компактната конструкция наборът от портове е ограничен до USB Type-C, USB Type-A, жак за слушалки и за зареждане. Безжичната свързаност е обезпечена от Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.0. Това позволява постигането на високи скорости на трансфер, което е важно при някои приложения.

Лаптопът има пълноразмерна клавиатура без цифров блок. Клавишите не са с особено голям ход, но са с прилична големина и матирано покритие, което ги прави удобни и за бързо писане. Бутонът за включване е в реда на функционалните клавиши и в него е вграден четец на отпечатъци (не и в базовия вариант). Наличен е и обширен за размерите на модела тъчпад, с който се работи лесно.

Мултимедийната система се състои от Omnisonic говорител с технология Dolby Atmos, два микрофона и 720p камера. Това е адекватно за провеждане на видео разговори, но все пак е препоръчително да използвате слушалки.

Според компанията с един заряд на батерията можете да разчитате на издръжливост до 13 часа и то при стандартно натоварване. При всички положения можете да разчитате на цял ден работа с един заряд, което е от полза. Освен това портът за зареждане е магнитен, а това означава, че няма да има проблеми дори при рязко дърпане на кабела или компютъра.

В софтуерно отношение е използвана Windows 10 с пробен период за Office 365. Операционната система предлага всичко необходимо за оптимална работа и тук няма кой знае какво за добавяне. Приятно е, че от компанията не са включили някакви неприятни допълнителни софтуерни решения, които включват някои други производители.

Заключение

Surface Laptop Go ми направи много добро впечатление с компактния си, лек и елегантен корпус. Той може да бъде отличен спътник за тези от вас, които пътуват често и имат нужда от издръжлива батерия и добра производителност. Добавена стойност дава наличието на тъч функционалност на екрана. Цените на модела започват от около 1500 и достигат до около 1900 лв. в зависимост от конфигурацията.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *