Това е победителят за България в Световните награди за фотография за 2021

Световната фотографска организация и Sony България обявиха, че Ениз Караджа е българският носител на Националната награда на Световните награди за фотография на Sony 2021. В състезанието се включиха над 330 000 изображения от 220 местности и над 165 000 изображения в свободния конкурс (от него се избират победителите на национално ниво).

Ениз Караджа беше анонимно избран от независимо жури за снимката си „EXTRATERRESTRIAL EARTH – MARS“, с която се състезава в категория „Пейзажи“ в свободния конкурс. Изображението е направено в обикновено пълноводен язовир, който е пресъхнал, като фотографът споделя, че е планирал ъгъла на слънцето в продължение на няколко седмици.

Extraterrestrial Earth - Mars 
Photographer Name: Eniz Karadzha
Copyright: © Eniz Karadzha, Bulgaria, Winner, National Awards, 2021 Sony World Photography Awards

“Това не е самоцелна снимка, а отразява актуален проблем – промяната на климата, както и управлението на държавните водни ресурси. В този аспект тя би могла да предизвика публична дискусия и да бъде полезна за обществото, а умелото използване на светлината и човешката фигура показват реалния мащаб на проблема. Освен това снимката има и интересна композиция – S образна линия, пресичаща кадъра от горна лява до долна дясна третина.”, споделя Бони Бонев, фотограф с над 20-годишен опит и жури в конкурса.

Като носител на Националната награда на страната, Ениз Караджа получава фотографско оборудване на Sony.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *