Възходът на криптовалутите и как помага Revolut

Криптовалутите изживяват нов ренесанс. Само преди година биткойнът беше поевтинял до под 5 000 евро, а днес цените му отново са рекордни – над 38 000 евро или ръст от над 760 % за под година. В такъв ръст някои хора виждат розово бъдеще в криптовалутите, други виждат балон, но каквото и да си говорим, който е предвидил този ръст и е направил инвестиция, сега вероятно е много по-богат.

С пазарна капитализация от над 721 млрд. евро и обем на транзакциите от 47 млрд. евро за 24 часа, биткойнът буди най-голям интерес сред криптовалутите към момента. Интересно е да се отбележи, че след Bitcoin се появиха множество други, част от които пожънаха успех, но до момента няма друга толкова популярна електронна валута, неконтролирана от никое правителство. За популярността на криптовалутите допринесоха множеството инструменти, улесняващи търговията с тях.

Лесен достъп с Revolut

Подобна услуга предлага и финтех сензацията Revolut. Компанията предлагаща безплатни услуги, предоставя от известно време възможността за търговия с акции, метали и криптовалути. Разбира се, наличните за търговия акции са много ограничени, но все пак можете да придобиете акции на някои от най-големите компании в света. Имате избор и за търговия с 10 популярни криптовалути, както и инвестиции в злато или сребро. За стандартния си план, който е без месечна такса, при инвестиции в криптовалута, Revolut събира такса в размер на 2,5% за всяка транзакция.

Ако ползвате някой от платените плановете на компанията (Premium или Metal), таксата е в размер на 1,5%. Таксите при търговия с ценни метали също се различават в плановете. При плановете Standard и Plus, таксата е 1,5%, докато при Premium или Metal е 0,25%. Затова, ако откривате сметка в Revolut с цел търговия с криптовалути или метали е добре да се запознаете предварително с плановете, които компанията предлага. Покупката на криптовалутите става изключително бързо – след като захраните сметката си със средства, като имате възможност в реално време да следите своята инвестиция и нейното движение.

Предупреждение

Криптовалутите са изключително волатилни и именно голямата доходност от подобна инвестиция е свързана с голям риск. Затова преди подобна инвестиция премислете добре колко и в какво да инвестирате и дали рискът е премерен.

Важно е да се отбележи, че съгласно българското законодателство търговията с криптовалута следва да бъде декларирана в годишната данъчна декларация, а печалбата се облага с данък. Ако пък сте направили повече от три покупко-продажби на акции, печалбата Ви подлежи на облагане с 15%, а не с 10%, тъй като се счита, че това е инвестирането е обичайна дейност. Глобата от недеклариране на покупка на акции или валута е в размер на 500 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *