Huawei: 5G ще бъде двигател на цялостнатаa индустриална дигитализация

Непрекъснатата еволюция на 5G ще бъде основният двигател за цялостната индустриална дигитализация. Това каза д-р Тонг Уен, сътрудник на Huawei и главен технически директор на Huawei Wireless, по време на MWC Shanghai 2021.

През изминалата година 5G се развива с много бързи темпове, демонстрирайки огромния си потенциал. Постоянните усилия за подобряването на свързаността и потребителското изживяване, и обогатяването на IoT услугите (Интернет на нещата) водят до повишени очаквания и изисквания за възможностите за свързаност. „Непрекъснато нарастващото търсене на безжични връзки е основната движеща сила за постоянното развитие на мобилните технологии“, каза д-р Тонг.

Подобрените мобилни широколентови услуги (eMBB) стимулират значително увеличение в търсенето на данни, което изисква 5G мрежите да увеличат капацитета, за да гарантират премиум изживяване. С въвеждането на намалената способност (REDCAP), масовите услуги за комуникация от машинен тип (mMTC) ще бъдат достъпни на все повече терминали, за да изпълнят огромните и разнообразни нужди на IoT. Ултра надеждните комуникационни услуги с ниска латентност (URLLC) изискват мрежите да намалят латентността на предаването, както и да предоставят услуги за свързаност с гарантирана латентност, така че да отговорят на изискванията за висококачествена връзка на дистанционния и програмируем логически контролер (PLC).

С възхода на леките XR устройства 5G XR също ще се превърне в реалност. Това изисква 5G да бъде допълнително подобрен. 5G мрежите ще трябва да увеличат средната си скорост от 120 Mbps на 2 Gbps, тъй като високата разделителна способност вече скача от 4K на 16K. За да осигури взаимодействие в реално време във виртуалния свят, 5G трябва допълнително да намали латентността на предаването от настоящите 20 ms на 5 ms.

Различните потребителски AR/XR услуги изискват изображения и видеоклипове с висока разделителна способност да бъдат изпращани от локални устройства към облаци за по-нататъшна обработка. Дистанционното управление и машинното зрение в индустриалните им приложения също изискват трансфер в реално време на 4K и 8K видеоклипове. Това ще доведе до значително увеличаване на дела на трафика нагоре по 5G мрежите с до над 40%. За да се справи с такова огромно количество трафик нагоре, възможностите на 5G мрежата за качване на данни трябва да бъдат подобрени поне 10 пъти.

В допълнение, 5G трябва да предостави сензорни функции, за да направи възможно дистанционното управление, синергията между превозно средство и път, безпилотния транспорт и интелигентната логистика. Например, чрез въвеждането на клетъчната система за почистване на лъча Massive MIMO в сензорните технологии, както сензорните, така и комуникационните, и дори услугите за прецизно позициониране на закрито, ще могат да бъдат внедрени чрез безжични технологии.

Huawei предлага 5.5G да служи за изследване на нови приложения, включително високоскоростна широколентова комуникация нагоре (UCBC), широколентова комуникация в реално време (RTBC) и хармонизирана комуникация и сензори (HCS), с цел да се изгради двигател за цялостна индустриална дигитализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *