IT училището Codecool обмисля кампус в България

Споделете публикацията:

Училището по програмиране и център за IT таланти Codecool обмисля разширяване на дейността си в България. Наскоро то получи инвестиционен капитал от 7 млн. евро (13,69 млн. лв.) и обмисля по-нататъшна експанзия и разработване на продукти в района с подкрепата на новия си партньор Integral Venture Partners и едни от първите си инвеститори Lead Ventures и PortfoLion Capital Partners. До края на 2021 г. се планира отварянето на нов кампус и в България.

Традиционно IT специалистите са сред най-търсените кадри на българския пазар на труда, като всеки 6-и българин работи в областта на ИКТ, според данни на Евростат. От друга страна, данни на Европейската комисия показват, че през 2020 г. в ЕС е имало около 825 000 свободни позиции в сектора на инфокомуникациите. Повече от половината (58%) от предприятията в сектора твърдят, че е предизвикателство за тях да намерят IT специалисти с правилните умения.

Недостигът на работна ръка в технологичната индустрия може да застраши конкурентоспособността на бизнеса, а оттам и цялостното икономическо развитие. Това важи особено за българския пазар, тъй като страната се класира на трето място през 2019 г. в ЕС по принос на ИКТ сектора към БВП (7,6% през 2019 г.), според данни на Евростат.

В момента училището по програмиране Codecool управлява кампуси, разположени в Унгария, Румъния и Полша, а над 1000 от неговите възпитаници работят в сферата на технологиите в цяла Европа. В съответствие с изискванията на пазара на труда се разработват и допълнителни програми за обучение. Очаква се планираният брой завършили училището по програмиране през 2025 г. да се увеличи до хиляди на годишна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.