Visa – в помощ на малкия бизнес

Visa обяви, че над 100 нейни партньора са се присъединили до момента към инициативата – „Има значение къде пазаруваш“. Основната цел е малкият бизнес да бъде подпомогнат да дигитализира дейността си в условията на пандемия, за да продължи да обслужва общностите, в които работи. Сред българските партньори на водената от Visa програма са и iCard myPOS и Paynetics.

Кампанията е за подпомагане на 8 млн. малки и средни предприятия в Европа и 50 млн. в световен мащаб да заработят онлайн, да се адаптират и да развиват дейността си занапред. Тъй като пандемията преминава бавно, а статистиката показва ръст от над 20% на онлайн транзакциите, малкият бизнес трябва бързо да се дигитализира, за да оцелее. Миналогодишно проучване на Международния център за търговия показа, че почти 66% от малкия бизнес е бил силно засегнат от въздействието на блокадите, спрямо 43% от големите предприятия. Затова и поетият от компанията ангажимент да подпомогне малкият 50 млн. малки и средни предприятия в световен мащаб, от които 8 млн. в Европа, може да се окаже спасителен пояс за голяма част от тях. От началото на инициативата през лятото на 2020 г. над 2 млн. малки компании от цяла Европа са получили подкрепата на Visa.

След обявения ангажимент за подкрепа на 8 млн. малки предприятия в Европа по пътя им към дигитална трансформация, Visa обедини усилия с банки, правителства, търговски платформи и технологични партньори. Съвместно с правителствата на Чехия, Словакия и Полша, компанията осигурява безплатен достъп за 12 месеца на малкия бизнес до безконтактни терминали и софтуер за дигитални разплащания. 29 държави пък позволиха увеличаване на лимита на безконтактните плащания, за да дадат възможност на потребителите да се разплащат с по-големи суми без физически контакт.

Компанията – лидер в дигиталните разплащания, внедри и нова технология за приемане на дигитални разплащания. „Tap-to-phone“ преобразува мобилните телефони в платежни терминали и дава възможност на хиляди малки предприемачи от Италия, Полша, Румъния, Турция, Украйна и Великобритания да приемат дигитални разплащания.

Сред предоставените възможности за малките търговци е и ползването на онлайн програми и дигитални платформи за пазаруване в 15 държави от Европа, което им позволява да се появят в дигиталното пространство с минимални разходи, както и да бъдат конкурентоспособни. Освен това, те имат възможност да ползват разширената глобална дигитална платформа на Visa Practical Business Skills, предоставяща безплатни образователни ресурси. В допълнение, компанията е разработила 30 нови програми за бизнес карти, които да им помагат да управляват по-добре своя паричен поток и покупки.

По данни на НСИ за 2019 г. общият брой на предприятията е 419 681, от които само 759 са с персонал над 250 души. Затова и помощта, която оказва Visa с тази инициатива, е от голямо значение за малкия и среден бизнес, които са гръбнака на пазарната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *