Биометрията – новият стандарт при онлайн разплащанията

Онлайн плащанията с карти бележат над 160% ръст в категории като бързооборотни стоки, продукти за бита, спортни продукти и техника за последната година в България, сочи проучване на Българска е-комерс Асоциация (БАЕ). Делът на безконтактните плащания като дял от всички картови плащания също бележи рекорди, като в страните от Централна и Източна Европа този показател е с дял от 89% на безконтактните плащания при средно 84% за Европа. Броят на дигиталните карти на Mastercard в смартфона на българския потребител, се е утроил за периода за периода юни 2020 – януари 2021 г. при българските издатели на мобилни портфейли. Mastercard oтчита над 200% ръст в броя на мобилните транзакции в България на ПОС терминал, при увеличена средна стойност на покупките с около 10%. На българския пазар вече има 10 мобилни портфейла и предстои лансирането на още няколко до края на тази година.

Кризата доведе до бързо навлизане на дигиталните услуги и плащания, което доведе до необходимостта от налагане на безкомпромисни мерки за сигурност. През 2020 г. влезе в сила и изискването на ЕС за спазване на новата регулаторна рамка (PSD2) за по-голяма сигурност на плащанията чрез задълбочено установяване на идентичността на клиента. Като участник в цялата екосистема, ролята на Mastercard е да осигури лекота и сигурност на дигиталните услуги и плащания. За да запази лекотата на дигиталните услуги компанията е развила решение за биометрична верификация за одобряване на плащането – Mastercard ID Check. Не е изненадващо, че едно от проучванията на Mastercard показва, че над 46% от потребителите биха предпочели да одобряват транзакциите си не с пароли, пин и смс, а с палец или лице през приложението си за мобилно банкиране – биометричните данни не напускат мобилното устройство на потребителя по никакъв начин, a самата верификация води до съществено намаляване на отказаните транзакции и съответно до по-добро клиентско изживяване. Към днешна дата половината от българските издатели са внедрили този начин за улеснение и сигурност на картодържателите. Сред другите технологии, които компанията налага е и MasterCard Digital Enablement Service решението за токенизация, което стои зад мобилните портфейли.

След ограничаването на международните пътувания, които са свързани със значителен дял от транзакциите по света, спадът на бизнеса беше частично компенсиран от масовото възприемане на картовите плащания във физическите магазини и особено частта на безконтактните плащания като по-безопасни в условията на здравна пандемия. За последната година Mastercard отчита световен ръст от над 70% в покупките на дребно с карта онлайн, а плащанията с мобилен портфейл са 18% от всички безконтактни плащания. Преди Covid, годишният ръст на електронната търговия в Европа е около 15%, а днес вече е утроен, като в Англия за април и май на миналата година електронната търговия съставлява над 35% oт целия ритейл обем. За България по данни на БАЕ, водещите онлайн магазини, членове на асоциацията, отбелязват над 60% ръст в онлайн покупките си (брой поръчки и обем).

Промяната в потребителското поведение вече е факт и вероятно е необратима – 57% от потребителите пазаруват онлайн повече от всякога, а 41,9% от тях са пазарували за първи път онлайн или са започнали да пазаруват освен обичайните, и нови категории продукти след извънредното положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *