80% от плащанията с Visa са безконтактни

Световният лидер в дигиталните разплащания, Visa е обработила един милиард повече безконтактни разплащания за по-малко от година. Този резултат показва промяната в нагласата на картодържателите, които все повече предпочитат дигиталните разплащания за сметка на традиционното плащане в кеш. За този резултат, според компанията, са спомогнали и увеличените лимити за плащане без необходимост от въвеждането на пин при транзакция. Припомняме, че лимитите бяха увеличени през миналата година с до 50% в 29 държави от Европа, сред които бе и България.

В условията на световна здравна криза, подобен ръст е повече от разбираем, тъй като се дължи на промяната във възприемането на електронните разплащания от обикновено удобство към необходимост, както при потребителите, така и при търговците. Проучванeтo на Visa (Visa Back to Business Study 2021) показва, че 65% от всички картодържатели биха продължили да се разплащат по-същия начин или дори биха увеличили употребата на разплащания без нужда от докосване.

„Повишеното търсене на платежната услуга, която не изисква физически допир, показва, че тя се е превърнала в норма за европейските и българските потребители и търговци. Безконтактните разплащания съчетават скорост и удобство със сигурност и в допълнение регистрират едни от най-ниските нива на измами в сравнение с останалите начини за пазаруване. Постигнатият резултат от един милиард допълнителни трансакции показва, че потребителите и търговците вече разчитат на дигитални решения, за ежедневните покупки. По-широкото въвеждане на безконтактните разплащания е от ключово значение за икономическото възстановяване на Европа и България. То е стъпка в правилната посока, която дава на потребителите увереност да използват своите средства удобно и безопасно и да допринасят за приходите на магазините, ресторантите и другите търговци точно, когато те най-много се нуждаят от тях”, каза Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър

В Европа, безконтактните плащания са най-предпочитани – над 80% от плащанията с карта Visa в магазините вече се извършват по този начин. За това спомагат множество фактори, но като най-откроими можем да посочим липсата на ПИН за малки транзакции, предлагането на безконтактни карти от почти всички банки и разбира се здравният фактор, позволяващ да платите без да докосвате ПОС терминала.

Същевременно електронната търговия печели все повече и повече позиции за сметка на традиционната. Затварянето на цели сектори позволи на електронните магазини да регистрират завиден ръст – в над 15 европейски държави, сред които и България, ръстът на транзакциите през декември 2021 е с над 40% спрямо същият месец година по-рано. За същия отчетен период средната стойност на плащането бележи ръст на годишна база с 6.5%.

Поради пандемията много бизнеси трябва да работят при ограничения и да следят променящото се поведение на потребителите. Търговците все по-често преминават към онлайн услуги и предлагат дигитална и безконтактна технология. Дигитализацията в търговията, в това число и при разплащанията, допринася много за смекчаване на икономическите последици от здравната криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *