Huawei FreeBuds 4i са достъпни безжични слушалки с премиум екстри

През лятото на миналата година имах възможност да изпробвам безжичните слушалки Huawei FreeBuds 3i, които ми допаднаха заради това че пасват удобно в ухото и имат технология за активно шумопотискане. Сега представям на вниманието ви наследника на миналогодишния модел, а именно FreeBuds 4i. Тази година слушалките включват някои подобрения и то при по-достъпна цена.

Наред с редица функционални промени има и еволюция в дизайна. Стеблата са издължени и плоски като корпусът е с ергономична форма за плътно прилепване. Всяка слушалка е с тегло 5.5 грама. В комплекта има три различни по размер силиконови накрайника.

Кейсът за зареждане вече е с по-приятна овална форма и отново с полирано покритие. В долната му част има USB Type-C порт за зареждане. Сред останалите черти са още LED индикатор и бутон за сдвояване. В комплект идва съответният кабел, а слушалките се предлагат в бял и черен цвят.

Основни характеристики:

  • Размер на говорителя: 10 мм динамичен
  • Технология за свързване: Bluetooth 5.2
  • Два микрофона на слушалка
  • Шумопотискане: активно и по време на разговори
  • Размери: 37.5 x 21 x 23.9 мм, 5.5 гр
  • Цвят: бял, черен

Бърз старт

Започвам с това, че процесът на свързване на слушалките към смартфона е максимално улеснен. След като се уверите, че кейсът има заряд го отворете и задръжте бутона отстрани, което ще ги приведе в режим на сдвояване. Завършете в Bluetooth секцията на телефона си от където ги свързвате.

Можете да свалите приложението на Huawei AI Life, което нагледно ви ръководи в процеса. Ако имате актуален смартфон на Huawei с магазина за приложения AppGallery можете да изтеглите и ползвате директно приложението. За останалите потребители със смартфони с Android се препоръчва изтеглянето на AppGallery и след това на Ai Life, тъй като версията му в Play Store не включва новия модел. Тези от вас, които са с iPhone могат да свържат слушалките подобно на всяко устройство с Bluetooth, директно през настройките на телефона, без приложението.

Освен това тук е наличен достъп до разнообразна информация като нивото на батериите както на слушалките, така и на кейсът. През него можете да правите и настройки за сензорното управление, актуализирате софтуера и др. Последващата връзка става директно след като отворите кейсът, а в този случай ще виждате и изскачащ прозорец (за актуалните телефони на Huawei), който директно показва заряда на слушалките и кейса.

Впечатления и функционалности

Слушалките са удобни и пасват доста добре в ухото, а това е предпоставка за комфорт дори при по-продължително носене. По този начин чисто механично се получава и добра звукова изолация. В основата на всяка слушалка има 10-милиметров говорител, който дава качествен, за размерите на модела, звук. Това е и една от силните страни на FreeBuds 4i.

Това обаче, което ги отличава от стандартните и по-евтини модели е наличието на технология за активно шумопотискане. Всяка от слушалките включва два микрофона, по един насочен навън и навътре. Системата за шумопотискане ограничава значително околния шум, а след като я активирате почти изцяло се изолирате от външните шумове. Това върши работа в различни ситуации, включително в градския транспорт, както и в обстановка с много хора около вас (което в настоящите условия се случва рядко).

Включването на тази функция става чрез задържане с пръст върху, която и да е от слушалките – налични са три режима. Освен този за шумопотискане са достъпни още такъв за чуване на околните звуци и изключен. Режимът за чуване на обкръжението е особено полезен с това, че не се налага да сваляте слушалките когато пазарувате например или когато говорите с някой за кратко. За целта се използва външният микрофон.

Освен за смяна на режимите има и опция за управление на други функционалности с докосване. Сред тях са за пауза и възстановяване на плейбека, активиране на гласов асистент, отговор на обаждане или затваряне и т.н. Чрез приложението AI Life можете да задавате това каква функционалност да се извършва при двойно докосване на отделните слушалки. Тук можете да сменяте режимите на шумопотискане, следите новата на заряд на батериите и др.

Слушалките имат и специален сензор, който засича дали те са поставени в ухото и при сваляне се прекъсва плейбекът, а при повторно поставяне се възстановява. Звукът по време на разговори също е качествен и технологията за шумопотискане работи ефективно и при него.

Другата изключително силна черта на FreeBuds 4i са батериите. С един заряд получавате 10 часа непрекъснато слушане на музика с деактивирано шумопотискане или 7.5 часа с активирано. При разговори издръжливостта е съответно 6.5- и 5.5 часа. С вградената в кейса за зареждане батерия автономността се увеличава до 22 часа непрекъснато възпроизвеждане.

Зареждането става през USB Type-C порт, който е наличен в комплект с модела. Поддържа се и технология за бързо зареждане на слушалките, която дава 4 часа плейбек с 10 минутно зареждане.

Заключение

Впечатленията ми от Huawei FreeBuds 4i са положителни. Това което ги прави особено добро попадение е ниската цена за предлаганите функционалности. Те струват 149 лв. и за тази цена предлагат активна технология за шумопотискане, която ви позволява да се изолирате от околните звуци. Освен това издръжливостта на батериите е на висота и можете да разчитате на дълги часове плейбек и разговори.

Pavlin Lukanov

3 thoughts on “Huawei FreeBuds 4i са достъпни безжични слушалки с премиум екстри

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *