Audi e-tron GT дебютира в България

Споделете публикацията:

Вносителят на Audi на българския пазар, Порше БГ, представи новия си електрически модел, Audi RS e-tron GT. Изцяло електрическият Audi RS e-tron GT е модерна интерпретация на класическия Gran Turismo с поглед към бъдещето. Моделът е вече на българския пазар и може да бъде поръчан в дилърската мрежа на Audi. Цената на e-tron GT quattro започва от 203 876 лв., за RS e-tron GT съответно от 276 827 лв.

Двете версии e-tron GT quattro и RS e-tron GT са мощни, бързи и динамични, и двете се отличават с нулеви локални вредни емисии. Предните фарове, по желание на клиента се предлагат с технология Audi лазерни светлини. Оформлението се откроява с аеродинамични качества – коефициентът на обтекаемост Cx се равнява на едва 0,24. Интериорът също изповядва класическата идея на Gran Turismo автомобилите: водачът и пасажерът седят ниско и спортно, разделени от широката централна конзола, а задните места предлагат достатъчно простор за възрастни пасажери.

Спортните седалки plus с 14-посочен реглаж се предлагат с тапицерия, комбинираща изкуствена кожа и текстил Kaskade, или по избор микс от изкуствена кожа и оригиналния микрофазерен материал Dinamica. И в двата случая има голям дял на рециклираните материали – например полиестерни нишки, добити от преработени пластмасови бутилки, текстил и влакна. За направата на всяка тапицерия с материала Kaskade са вложени 119 рециклирани пластмасови бутилки. Материалът Dinamica изглежда доста сходно с добре познатата ни Alcantara, докато Kaskade, графиката ни чиито нишки се ориентира към стила на предната решетка Singleframe, напомня на естествен материал от типа на вълна.

Спортните седалки pro от своя страна имат тапицерия от два типа кожа. RS-дизайнерският пакет включва микрофазерен материал за козирката на арматурното табло, волана и облицовката на централната конзола, а червени или сиви шевове поставят допълнителни акценти. Мокетът на пода, както и стелките са изработени от материала Econyl. Въпросната материя се състои 100 процента рециклирани найлонови нишки, които се събират от индустриални отпадъци, остатъци от платове и килими, както и от стари рибарски мрежи.

В зависимост от избраната версия за задвижването се грижи електромотор с пикова мощност 350 кВт (476 к.с.) или респ. 440 кВт (598 к.с.). Пробегът е от 487 километра (по WLTP), който осигурява батерията с 85кВтч капацитет. Нейната 800-волтова технология позволява зареждане с постоянен ток с мощност до 270 кВт. Ходовата част също залага на баланс между динамика и комфорт; технологии като Audi drive select, управление на всички колела, регулируеми амортисьори, трикамерно пневматично окачване, електрическо двойно предаване и блокаж на задния диференциал имат сериозен принос в тази насока.

Изцяло електрическото Gran Turismo на Audi предлага динамични характеристики и в двата си варианта на задвижване: e-tron GT quattro се ускорява за 4,1 секунди от нула до 100 км/ч, а RS-моделът изпълнява класическия спринт за едва 3,3 секунди (и двете стойности са при активирана функция Boost). Максималната скорост на двата модела е 245, респективно 250 км/ч (електронно ограничена).

Колелата са с размер до 21 цола, а спирачките, по желание предлагани във вариант от карбон и керамика, имат диаметър 420 милиметра. Както всеки друг автомобил на марката Audi, e-tron GT също разполага с богати възможности за свързаност. Инфотейнмънт-оборудването, онлайн-услугите на Audi connect, както и асистиращите системи за водача отговарят на последните тенденции в съответните области.

При спиране електрическите машини могат да забавят скоростта при усилие до 0,3 g, тоест те поемат работата по повечето необходими във всекидневието използвания на спирачките. По този начин може да се рекуперира енергия с мощност до 265 кВт. Конвенционалните хидравлични спирачки се намесват едва когато водачът трябва да спре по-рязко, но дори и в тези случаи рекуперирането продължава почти до пълното спиране на автомобила.

Капачките за зареждане на електрическото Gran Turismo са разположени зад предните колела. От двете страни има изходи за променлив ток (AC), отдясно има и гнездо за зареждане с постоянен ток (DC). Audi e-tron GT идва при своите клиенти с два зарядни кабела – един Mode 3-кабел за обществени зарядни станции и една компактна система за зареждане в гаража.

e-tron GT може серийно да зарежда с променлив ток с мощност 11 кВт, като изпразнена батерия се зарежда напълно в рамките на една нощ. Малко след пазарния старт ще последва и опция за зареждане с 22 кВт. На достатъчно мощни зарядни станции с постоянен ток електрическото Gran Turismo може постига пикова мощност на зареждане от 270 кВт. По този начин автомобилът може в рамките на пет минути да зареди електроенергия, достатъчна за изминаването на 100 километра. Зареждане на батерията от 5 до 80 процента SoC (State of Charge, зарядно състояние) при идеални условия трае 22,5 минути.

В Европа клиентите могат да се възползват от собствената услуга за зареждане на Audi – e-tron Charging Servicе, която обхваща около 200 000 обществени зарядни станции. С помощта на само една карта клиентът получава достъп до всички тях. По този начин клиентите на Audi могат да зареждат на единна тарифа в 26 държави. В бързите зарядни станции на Ionity те могат да се възползват от изгодни условия. През първата година от експлоатацията на автомобила Audi поема таксата за така наречената транзитна тарифа, която включва по-ниска цена на електроенергията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.