5G мрежата на A1 е бърза и обхваща над 75 града и курорти в страната

В края на миналата година А1 даде старт на мрежата си от пето поколение, която тогава покриваше централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София. Постепенно телекомът разшири покритието и до други региони, като към момента то обхваща над 75 града и курорти.

5G мрежата на телекома използва 5G честоти в спектъра от 3,6GHz и 5G базови станции, което позволява постигането на гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение (латентност). При оптимални условия скоростите могат да достигнат над 1 000 Mbps (мегабита в секунда).

В началото на април А1 спечели и първо място на провелия се търг за разпределение на радиочестотния спектър 3,6GHz в България. А1 взе честотната лента 3600-3700 MHz, която ще използва за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години и ще плати общо 12,7 млн. лева на държавата, в което се включват 4,7 млн. лева еднократна такса и 8 млн. лева за годишни такси.

Седмица след като А1 спечели търга телекомът предложи първия 5G тарифен план в страната. Достъпът до 5G е част от най-новия мобилен план А1 Unlimited. Той беше представен по-рано този месец и включва неограничени минути, неограничени мегабайти без лимит на максималната скорост и неограничени SMS и MMS – в България и в роуминг в ЕС. A1 Unlimited вече предлага и безкрайни мегабайти на максимална скорост и в 5G мрежа в страната и ЕС.

Списъкът с устройства, които работят с 5G мрежата на А1, се увеличава постоянно. Тя е достъпна за серията 12 на iPhone, както най-новите модели на Samsung, Huawei, Xiaomi, OnePlus, ZTE и TCL.

Сред тях е и едно от актуалните предложения на Samsung – Galaxy A52 5G, с който ви запознах отблизо съвсем скоро. Именно с него, а и с Huawei P40 Pro успях да тествам 5G мрежата на телекома в няколко града – Добрич, Варна и София.

Скоростите очаквано са най-високи в София, като при тестове Speedtest отчете около 670 мегабита в секунда при сваляне и 107 мегабита в секунда при качване. В по-малките областни градове скоростите са около 350-400 мегабита при изтегляне и между 70 и 100 мегабита при качване. Постига се и ниска латентност, която в някои от случаите е 1 милисекунда.

Какво обаче означава това на практика. Минимално забавяне при достъп на съдържание, включително браузинг и стрийминг на филми и музика. Освен това можете да разчитате на високи скорости при сваляне и качване на съдържание. Телекомът продължава развитието на мрежата си и през идните месеци тя ще обхване дори повече населени места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *