„Зелена мрежа“ на MasterCard – за 100 милиона нови дървета

В доклад на WWF, светът е загубил 68% от гръбначните животни за по-малко от 50 години, заради обезлесяване, урбанизация и унищожаване на екосистемите. В България, само за 10 години, мечките са намалели почти наполовина, а смъртността на пчелните семейства в Европа достига почти 20%. Очакванията са, че плодовитостта на почти 75% от растенията ще намалее, ако пчелите изчезнат.

Тази статистика показва, че трябва да бъдат взети мерки. Затова в Деня на Земята, Mastercard обяви, че ще инвестира в мрежа от зелени инициативи. Инициативата „Зелена мрежа“ е за подкрепа на каузи и иновации за устойчиво развитие и опазване на природното богатство в България с банки, финтех компании и организации. Стремежът на компанията е да подпомага дигитализацията на икономиките по света, за да пести ресурси, както и да създава устойчиви и екологични решения.

„Докато глобалната ни експертиза касае ключови горски обезлесявания по света, в България допълваме стратегията с холистична подкрепа на различни наболели проблеми на устойчивото развитие – застрашените диви животни, градските пространства, чистата храна – това са безценните неща в страната ни и ние ще популяризираме, образоваме и ангажираме в тяхно име като пазарен лидер всички, които носят нашето лого в портфейлите си.“ споделя Ваня Манова, Мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

По данни на Mastercard, пандемията е увеличила интереса на европейците към собствения им принос върху природата и нейните ресурси. 58% от тях вярват, че компаниите трябва да поемат ангажимент за по-устойчив и екологичен модел на работа и бизнес след пандемията Според гражданите на Стария континент, бизнесът трябва активно да се включи в създаването на устойчиви екосистеми, като най-важните цели за тях са намаляването на отпадъците (39%), намаляването на пластмасата и неекологичните опаковки (38%) и замърсяването на въздуха и водите (35%).

По случай Деня на Земята 2021 и за старта на Зелената мрежа, Mastercard покани медии и лидери на мнение на един кулинарен пърформанс, показващ колко бедно би изглеждала една вечеря на бъдещето без участието на пчелите.

Част от инициативите на „Зелена мрежа“ са:

„Най-сладкият начин да спасиш света“ – кампания на Маstercard към картодържателите на компанията, даваща възможност да осиновят кошери, която увеличава пчелните семейства на кошер с по 60 000 на година и подкрепя малки производители на истински мед през платформата istinskimed.bg. Проектът е на иновативния старт-ъп Pollenity, създател на интелигентно устройство за мониторинг на здравето на кошер от дистанция.

Mastercard и Банка ДСК ще създадат първата дигитална карта на градските дървета в България – Инициативата „Едно Дърво“ търси доброволци да се включат в картографирането на дърветата в България, като инициативата стартира от 15 май. Данните, които генерира инициативата, ще са отворени, за да може събраната информация да се използва свободно и да подобри грижата за дърветата в града дългосрочно.

Фондът Sustainable Lady за подкрепа на иновативни зелени старт-ъп проекти на български жени предприемачи, като част от програмата Smart Lady , е съвместна инициатива с Първа Инвестиционна Банка. Фондът ще даде възможност на стартъпи и проекти за интелигентни решения за борба с климатичните промени, замърсяването и опазването на природното богатство да спечелят менторски сесии и финансиране на дейността си с 10 000 лв.

Mastercard и Пощенска банка ще създадат „Зелена класна стая на открито“. Двете компании и екипът на Природен парк „Витоша“ ще инвестират ресурси и усилия за възстановяването и допълването на инфраструктурата по туристически маршрут Музей на мечката – м. Дендрариума.

Priceless planet

Коалицията Priceless planet е създадена oт Mastercard през януари 2020 г. като резултат от големия брой пожари и природни бедствия по света. Целта е да бъде създадено обединение от финансови институции, които да подпомогнат засаждането на 100 милиона дървета в рамките на 5 години на най-важните места за оцеляването на Земята. Картодържателите на Mastercard имат възможност отделно да дарят по 2 евро, с което да осигурят засаждането на едно дърво от тези гори.

В България, за всяка трансакция с карта Mastercard, Mastercard България и банките-издатели ще дарят средства за засаждането на 40 000 дървета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *