Българският Гейминг Маратон се завръща на 4 май

Споделете публикацията:

На 4 май предстои първото за годината издание на онлайн фестивала Българския Гейминг Маратон. В навечерието на събитието организаторите TDB Play, обръщат поглед към световната стрийминг сцена, фокусирана върху видео игри.

Това стана днес по време на виртуална пресконференция, като Мартин Кадинов, съосновател и управляващ партньор на TDB Play, посочи, че през последните две години има трикратен ръст на гледаемостта на гейминг стрийминг съдържание в интернет и наблегна на факта, че най-популярната категория видеа в YouTube са именно видеоигрите.

Той отбеляза още, че геймингът присъства във всички възрастови категории и във всяко следващо поколение нараства процентът хора, които имат афинитет към този поп културен феномен. Освен това за 2020 г. приходите, генерирани от индустрията на видеоигрите, са близо 180 милиарда щ.д., а по време на пандемията геймингът се е превърнал в още по-важно средство за забавление и комуникация.

Макар у нас до момента не са провеждани официални проучвания, тенденцията е за покачване на интереса към иновативните медийни формати. Такъв ще е и изцяло виртуалният гейминг маратон.

Тази година програмата му е с фокус върху гейминг съдържание на живо и ще предостави над 200 часа уникално гейминг съдържание. Събитието включва над 40 участници с общо над 3 500 000 последователи само в YouTube, над 890 000 във Facebook, над 850 000 в Instagram и над 1 500 000 в TikTok. Сред тях се открояват имената на Aethelthryth, Китодар Тодоров, Gothika_47, Gabinka, Dido_D, Pavel Kolev & Icaka и др., като пълният списък на участниците и програма можете да видите на сайта на събитието.

В рамките на пресконференцията бяха представени и четирите турнира – част от акцентите на Гейминг Маратона, от своите организатори, чиито финали ще се състоят на 4 май. За три от турнирите – по GTA 5, StarCraft II и iRacing, регистрацията все още е отворена. Квалификациите на турнира по Brawl Stars вече преминаха и за тях са се записали 121 отбора с общо над 400 участника в тях, сподели Димо от Dimo Academy, съорганизатор на турнира. Беше обявен и началният час на старта на т.нар. “лов на великденски яйца” – игра с награди, чиито правила ще бъдат обявени на 30 април на сайта на Маратона.

Днес беше повдигната завесата и над предстоящото основно събитие в програмата на Маратона, което ще изправи в челен сблъсък на сили и познания 16 от участниците в онлайн фестивала. В тривия куиз шоу, вдъхновено от креативния подход на Mr. Beast и гейминг куизовете на ForPlay.bg, ще бъдат проверени знанията на стриймърите с въпроси в 5 категории. Куизът ще се състои на 4 май в 20:00 и ще може да бъде гледан на живо във Facebook канала на TDB Play. Победителят ще си тръгне с награда акробатичен тандемен полет с Веселин Овчаров – един от най-опитните акро-парапланеристи в България, както и с персонализирано бюро с повдигащ механизъм от HealthyDesk.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.