EON – ТВ и интернет платформа от ново поколение

Миналия месец Vivacom представи новите си пакетни предложения EON, които съчетават фиксирана интернет свързаност и нова телевизионна платформа с разширени функционалности. С тях потребителите получават достъп до тв, радио и видеотека с разнообразно съдържание. Най-хубавото е, че заради наличието на отделно мобилно приложение и опция за гледане през барузер, можете да имате достъп до наличното съдържание на практика навсякъде където имате Интернет връзка.

Има и приложение за смарт телевизори, което предлага функционалностите на EON, без да е необходим отделният приемник (STB). Пълният списък с телевизори, които поддържат приложението, е наличен на сайта на телекома. Ако все пак ви предпочитате приемник, то всеки пакет EON се предлага с такъв. Той е с операционна система Android TV, която дава смарт функционалности дори на по-стари телевизори. Налични са и множество приложения през магазина Play Store.

Сред плюсовете на EON са лесният достъп до телевизия, радио и каталог с допълнително съдържание. Освен това има до 7-дневен архив на над 200 канала, което е от полза ако сте пропуснали някое интересно предаване или филм. Междувременно видеотеката включва над 10 000 заглавия на български, които постоянно се обновяват. Те включват също така достъп до VoD услугата Pickbox, както и до Arena Play, HBO, Discovery, History/C&I, Nickelodeon, Disney English, MyBaby TV, детската платформа Hopster и други.

EON пакетите осигуряват и бърз интернет в 10 Gbps оптична мрежа на Vivacom. Платформата се предлага в три пакета, като са налични и специални първоначални оферти за нови клиенти при месечна такса от 1 лв. за първите два или четири месеца, в зависимост от избрания абонамент. След това тарифите са 27.90 лв., 33.90 лв. и 59.90 лв. Ако изберете услугата без Интернет достъп от Vivacom, първоначалната промоционална цена от 1 лев важи за първите 1 или 2 месеца в зависимост от плана, а цените след това са 19.90 лв., 22.90 лв. и 46.90 лв. на месец. Те варират според броя канали и включените услуги във видеотеката.

Бърз старт и функционалност

Приложението EON за смарт телевизори (EON Smart TV) е налично за избрани модели, а това за смартфони и таблети (EON TV) можете да намерите в App Store, Google Play и AppGallery. Разбира се, имате опция да се възползвате максимално от услугата чрез EON приемника.

За да стартирате работа с него трябва да преминете през няколко стъпки. Свързвате го към Интернет с LAN кабел и към телевизор с HDMI кабел, разбира се има и захранващ адаптер. След като започне да функционира приемникът, на екрана на телевизора ще се появят стъпките за активация.

Активирането на приложението за мобилни устройства, както и на това за телевизор, става през портала MyVivacom – приложение/уеб. След няколко бързи стъпки вече сте готови да се възползвате и от тази функционалност.

При първоначален старт, който при мен беше през браузър на компютър, можете да създадете собствен профил с име, аватар и тъмен или светъл фон на интерфейса. След това получавате достъп до основния интерфейс, в който има няколко основни раздела – Начало, Канали, Видеотека, Запазени и Настройки. В първия раздел „Начало“ включва слайдер с актуални предложения, програмата в момента на някои телевизионни канали и списък с радио канали. Тук има и връзки към други услуги, включително Tidal, HBO Go, Nova Play и т.н. (в зависимост от абонамента).

В настройки можете да променяте профила си, да смените езика на интерфейса, качеството на стрийминга и др. Секция канали е с три раздела – Сега, ТВ и Радио канали, които включват съответното съдържание. През тях можете да изберете какво да гледате, включително и предавания, филми и сериали с до няколко часа назад или да видите какво предстои.

Видеотеката включва филми, сериали и специализирани предавания от разнообразни платформи, включително HBO, Arena Play, Discovery, Disney, Nickelodeon и т.н. Има съдържание както за най-малките, така и за всички останалите.

Подобен като съдържание, но съобразен с по-компактните размери е и интерфейсът на приложенията за смартфони и таблети. Иначе отново разполагате с достъп до всичко, включително телевизия, радио и видеотека.

Повече за EON приемника

Приемникът, който е включен във всички пакети EON е базиран на Android TV, операционната система на Google, която предлага и много приложения и игри.

Устройството може да предава картина с резолюция 4K в HDR и до 60 кадъра в секунда към телевизора, стига той да поддържа тази резолюция, разбира се. То има четириядрен процесор, 2GB RAM, 8GB памет за файлове, два USB порта, АV, HDMI и слот за памет карта. Налична е и Bluetooth свързаност. Чрез нея можете да добавите периферни устройства, като клавиатура, мишка и др.

Освен всички други предимства, приемникътдобавя смарт функционалности към по-старите телевизори.

Включеното в комплекта дистанционно използва Bluetooth и освен удобна подредба на бутоните, включва опция за гласово търсене. Вградената Chromecast функционалност дава опция за безжично предаване на видео сигнал и от смартфон, например.

Малко впечатления

Както вече споменах, платформата EON дава свободата да гледате наличното съдържание където поискате. Чрез услугата имате достъп до голям брой телевизионни канали, видеотеки и радиа и в движение чрез мобилното приложение. Особено ми допадна опцията за гледане на съдържание с до седем дни назад. Когато няма нищо интересно за гледане по телевизията, влизате във видеотеката, а тук в зависимост от плана, ще получите достъп до разнообразие от филми и сериали. Интерфейсът е максимално опростен и бързо намирате това, което ви трябва.

Отделно от това, приемникът дава смарт функционалност и на по-старите телевизори, чрез Android TV. Тук вече ползвате пълнофункционална телевизионна услуга чрез дистанционно за лесно управление. Вградената операционна система освен всички позволява и инсталирането на приложения от богатата колекция на Google Play. Можете да добавяте и до две USB устройства, както и MicroSD карта.

Добавена стойност дава и възможността за създаване на защитен детски профил с достъп до съответното съдържание, подходящо за деца.

Ако решите да използвате пакетната услуга, можете да се възползвате и от достъп до Интернет със скорост до 1Gbps в зоните с покритие на оптичната мрежа на телекома.

6 thoughts on “EON – ТВ и интернет платформа от ново поколение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *