Смартфоните от серия Nokia X – с грижа за природата

Борбата с климатичните промени излиза на преден план през последните години като едно от основните предизвикателства пред човечеството. Редица компании предприеха стъпки, с които постигат по-ограничено въздействие върху природата, но и всеки от нас трябва да изпълни своята роля.

Един от големите проблеми се корени и в огромните количества електронен боклук, който генерираме с изхвърлянето на старите си електроуреди. Тук разбира се влизат и смартфоните и аксесоарите към тях, които сменяме все по-често и по-често. И докато части от тях могат да се рециклират, това не е изцяло и в приемливи нива към момента.

Ако всеки от нас реши да задържи мобилното си устройство за по-дълъг период от време, това би ограничило негативното въздействие върху природата. За целта разбира се трябва да разполагаме с избор на надеждни устройства, които могат да издържат по-продължително време, а и да са с адекватна софтуерна поддръжка, за да са актуални и да функционират оптимално.

Тук идва новата серия смартфони Nokia X от HMD Global. Към момента тя се състои от два модела, Nokia X10 и X20. Устройствата от серията са преминали над 50 теста (Standard Product Requirement) за издръжливост, включително за износване и издрасквания. Освен с издръжлив дизайн, който е предпоставка за по-дълга работа, моделите са и с тригодишна гаранция.

Решени са и два проблема с аксесоарите. Кейсовете, които използваме в повечето случаи не се рециклират. С Nokia X10 и X20 обаче идва в комплект 100% компостируем защитен кейс. И тъй като почти всеки от нас има стар заряден адаптер, такъв няма в комплект с устройствата. Наличен е USB кабел, който можете да използвате с голяма част от зарядните, а и с компютри и други устройства.

С премахването на зарядното и слушалките от комплекта се спестява част от генерирания електронен отпадък. През 2019 в ЕС са генерирани 12 000 тона отпадъци от зарядни. Все пак ако решите да направите покупка на зарядно от сайта nokia.com, приходите ще бъдат дарени на благотворителната организация CLEAR RIVERS, която се занимава с премахването на пластмасови отпадъци от водата.

Една от причините потребителите да искат да сменят телефона си е в липсата на адекватна софтуерна поддръжка. В това отношение серия Nokia X предлага три години обновления на операционната система и месечни обновления на сигурността за същия период. Така се гарантира освен адекватната защита и съвместимост с актуалните приложения и услуги.

Според данни цитирани от HMD Global, ако всеки потребител в Европа задържи смартфона си за още една година, до 2030 ще бъде спестено отделянето на въглероден диоксид равностоен на отделяния от два милиона автомобила.

Nokia X10 и X20

Смартфоните се отличават с по-издръжлив дизайн и наличието на оптика от ZEISS, което е предпоставка за добро представяне на камерите. Nokia X10 има 6.67-инчов дисплей с резолюция Full HD+, яркост 450 нита и отвор, в който е поместена 8MP селфи камера. Телефонът разчита на чипсет Snapdragon 480 с 5G модем, 4/6GB RAM, 64/128GB памет за файлове и батерия с капацитет 4470 mAh с поддръжка за бързо зареждане при 18 вата. Издръжливостта тук е до два дни с един заряд.

Основната камера се състои от 48MP сензор, 5МP с ултраширокоъгълен обектив, 2MP за макро снимки и 2MP за боке ефекти. Сред останалите параметри са още IP52 сертификация, OZO аудио, четец на отпечатъци разположен отстрани на корпуса, бутон за Google Assistant и жак за слушалки.

Главната разлика между него и X20 е в системата от камери. Селфи камерата включва 32-мегапикселов сензор. Основната от друга страна разчита на 64MP сензор. Сред опциите за снимане на видео има и картина в картината за едновременно записване с основната и селфи камера.

One thought on “Смартфоните от серия Nokia X – с грижа за природата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *