Xiaomi отчита рекордни резултати

Китайският технологичен гигант Xiaomi обяви в началото на седмицата си тримесечните резултати, които надминаха очакванията – приходите на консолидирано ниво отбелязват ръст от 54,7% спрямо същия период за миналата година, като достигат 76,9 млрд. юана (около 11,7 млрд. $). Още по-впечатляващ е ръстът на печалбата след данъци – цели 163,8% или 6,1, млрд. юана (около 930 млн. $).

Надпревара с лидерите

Сред основните двигатели на компанията е високият ръст на продадените смартфони – за 3 месеца дружеството е генерирало приходи в размер на 51,5 млрд. юана , или увеличение с 69,8% на годишна база. В света на финансите цифрите са всичко, а впечатляващият резултат на подразделението за смартфони е подплатен с осъществените доставки на общо 49,4 млн. броя при брутен марж на печалбата от 12,9%. С почти 50 млн. устройства, осигуряващи 14,1% пазарен дял, Xiaomi се нарежда на трето място в света. Същевременно нарастват и продадените смартфони в среден към висок клас.

Продажбите на компанията нарастват едновременно онлайн и офлайн – броят на магазините в Китай, надминава 5 500 към 30.04.2021 или ръст с 2 300 магазина спрямо 31.12.2020 г.

IoT стратегията на Xiaomi

Освен ръст при смартфоните, такъв е отбелязан и при смарт и лайфстайл уредите – 40,5% на годишна база или продажби за общо 18,2 млрд. юана. За първото тримесечие, доставките в световен мащаб на смарт телевизори с марката Xiaomi достигат 2,6 млн. броя, като компанията е лидер в Китай за девето поредно тримесечие, а в света се нарежда в топ 5.
Интересно е да се отбележи и развитието на AIoT (AI+IoT) платформата. По данни на компанията, броят на потребителите в нейната AIoT платформа, които ползват 5 или повече смарт устройства (с изключение на смартфони и лаптопи) нараства с почти 50% и достига 6,8 млн. потребители.
Електрическите скутери, пречиствателите за въздух и другите IoT продукти допринасят за голямата популярност на Xiaomi, а ръстът при тях също е впечатляващ – 81% на годишна база.

Ръст на всички континенти

За първи път през това тримесечие компанията достига второто място в Европа с 85,1% ръст при доставката на смартфони и пазарен дял от 22,7%. За Източна Европа, компанията е пазарен лидер с 32,5% дял и 81,8% ръст на доставките, а в Западна Европа е в топ 3, с нарастващ пазарен дял до 16,6%.
В Латинска Америка, Xiaomi достига трето място с 11,5% пазарен дял и ръст от 161,7% на доставени смартфони. В Африка компанията е на четвърто място с ръст на доставките от 191% на годишна база.
Въпреки, че частично тези огромни цифри са продиктувани от драстичния спад на производство през 2020 г, породен от пандемията, резултатите показват, че Xiaomi излиза по-силна от кризата, както и че целта е ясна – първото място на пазара на смартустройства. И в допълнение към тези амбиции, от компанията обявиха намерението си за навлизане на пазара на електрически автомобили чрез инвестиране на 10 млрд. $ през следващите 10 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *