Ревю: Nokia G20 – три дни с едно зареждане

Едно от най-новите предложения сред смартфоните на финландската компания HMD Global ни гостува за ревю и това е Nokia G20. Моделът вече е наличен официално в България като може да е интересен на много от вас с достъпната си цена и изключително издръжлива батерия. Телефонът предлага до три дни автономност с един заряд, което е абсолютно впечатляващо в днешно време при смартфоните.

При Nokia G20 отличаваме наличието на релефно покритие на гърба, което го различава от повечето бюджетни модели. По този начин той по-трудно ще се изплъзне от ръката ви и така се предотвратяват случайни изпускания. Изработката изглежда стабилна, а телефонът се предлага в цветовете Glacier и Night.

Визията е традиционна за този клас, като в екрана има капковиден прорез и отчетлива по размери брадичка. Основната камера е в кръгла секция поставена в горната част на гърба. Телефонът има и отделен хардуерен бутон за стартиране на Google Assistant. Налични са още жак за слушалки и USB Type-C порт.

Основни характеристики:

 • Дисплей: 6.52“ IPS (1600 x 720)
 • Чипсет: Helio G35
 • Памет: 4GB RAM, 64GB за съхранение, отделен слот за памет карта
 • Основна камера:
 • 48MP, f/1.8 бленда, PDAF
 • 5MP с ултраширокоъгълен обектив
 • 2MP за боке ефекти
 • 2MP за макро снимки
 • Предна камера:
 • 8MP
 • Свързаност: 4G LTE, Wi-Fi n, Bluetooth 5.0, USB Type-C, жак за слушалки, NFC, GPS
 • ОС: Android 11
 • Батерия: 5050 mAh
 • Размери: 164.9 x 76 x 9.2 мм, 197 г

Традиционно започваме прегледа си с дисплея, а тук той е голям при размер 6.52 инча и разделителна способност от HD+. Налична е технология за подсилване на яркостта, но като цяло ни се искаше панелът да е по-ярък. Иначе резолюцията и свойствата са очаквани за този клас устройства. Капковидният прорез не е особено натрапчив, а очаквано има и режим за ограничаване на синята светлина, който е полезен при продължителна работа, тъй като намалява натоварването на очите.

В основата на Nokia G20 откриваме чипсет Helio G35, който в случая е в комбинация с 4GB RAM и 64GB памет за файлове, която може да бъде разширена допълнително чрез памет карта, чрез отделен слот. Въпреки забавянията на моменти, тази комбинация е адекватна за работа с приложенията от ежедневието и системния интерфейс.

Сред останалите интересни черти са още Wi-Fi n, Bluetooth 5.0 и NFC свързаност, което е добра добавка за бюджетния клас. Има още жак за слушалки, което означава, че можете да използвате любимия си жичен модел. Освен това има и поставен отстрани на конструкцията четец на отпечатъци, който работи адекватно.

В софтуерно отношение е използвана Android 11, а телефонът е част от програмата Android One. Това означава, че има стокова версия на операционната система, без досадни добавки като допълнителни приложения и скинове. Получавате очакваните от операционната система функционалности, включително за персонализиране на външния вид, технология за безжично споделяне, тъмна тема на системния интерфейс и т.н. Разбира се имате и достъп до приложенията през магазина Google Play.

Батерия

Nokia G20 има батерия с голям капацитет от 5050 mAh, която може да предложи издръжливост до три дни с един заряд. Това е и най-силната черта на устройството и ще премахне притеснението ви от изтощаване на батерията когато имате нужда от устройството. Добрата издръжливост е подпомогната и от софтуерни функционалности за оптимизация.

Тук влиза и технологията за адаптивна батерия, която установява кога приложенията изразходват батерията. Режимът ограничава изразходването ѝ от рядко използваните приложенията. Това решение се подобрява с времето. Липсва технология за бързо зареждане, но в комплект идват зарядно и кабел.

Камера

Основната камера на телефона е четворна и се състои от 48MP главен сензор с бленда f/1.8, 5MP с ултраширокоъгълен обектив, 2MP за макро снимки и 2MP за боке ефекти. Както виждате доста гъвкава комбинация, която е подходяща за разнообразни сцени. С главния сензор се използва технология за сливане на четири пиксела в един за кадри с размер 12MP. Налична е опция за снимане в пълна резолюция.

Ултраширокоъгълният обектив дава възможност за заснемане на по-обширни сцени. Сред режимите, които си заслужава да отбележим са нощен и портретен, които помагат при съответните ситуации. Приложението за камерата е максимално опростено, като основните опции са директно на основния изглед. Тук превключвате между главния сензор, този с ултраширокоъгълен обектив. В раздел още са други опции като снимане в пълна резолюция и макро. Налична е и AI система за разпознаване на някои сцени.

Телефонът има и 8-мегапикселова камера за селфи снимки, която се използва и от системата за отключване чрез лицево разпознаване.

Заключение

При цена в свободна продажба от около 300 лв. Nokia G20 попада в бюджетния клас смартфони. Това, с което може да ви привлече са изключително издръжливата батерия, даваща до три дни издръжливост с един заряд и сравнително качественият екран. Освен това ни допадна и дизайнът с релефно покритие на гърба. Телефонът идва и с чистата версия на Android 11 с обещанието за 2 години обновление на операционната система и 3 за сигурността.

One thought on “Ревю: Nokia G20 – три дни с едно зареждане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *