Ревю: Mercusys MR70X – достъпен Wi-Fi 6 рутер

Mercusys ни е добре позната с изключително достъпните си мрежови решения, без това да е за сметка на производителността. По-рано през годината компанията представи и първия си Wi-Fi 6 безжичен рутер – MR70X. Именно с него ще ви запознаем в настоящото си ревю. Моделът се отличава с високи скорости на трансфер, голям обхват и възможност за работа с много устройства едновременно.

Дизайн

Рутерът не е от най-компактните, но това разбира се се корени и във факта, че той предлага някои разширени функционалности. Конструкцията му е в черен цвят, а горната част е съставена от елементи с матово (релефни) и гланцово покритие. Отпред откриваме LED индикатор за активност, а отстрани и отзад са монтирани общо четири фиксирани антени. В задната част на корпуса са жакът за захранване, мрежовите портове и бутон WPS/ресет.

Отдолу е налична решетъчна повърхност, а освен това са видими четири крачета. В комплект с рутера идват още мрежови кабел и зарядно.

Основни характеристики:

  • Безжичен стандарт: Wi-Fi 802.11ax
  • Честотни ленти: 2.4 GHz до 574 Mbps и 5 GHz до 1201 Mbps
  • LAN: 3 x Gigabit
  • Антени: четири фиксирани 5dBi
  • Поддържа IPv4 и IPv6
  • Размери: 208.8 x 171.6 x 41.7 мм

Традиционно съвременните рутери предлагат възможност за лесна и бърза първоначална настройка, а това е така и при Mercusys MR70X. За целта можете да използвате браузер, като се свържете жично или безжично към устройството. След това отивате на mwlogin.net и следвате посочените стъпки. Разбира се може да има и забавяне в зависимост от изискванията на вашия доставчик. След като процесът приключи имате достъп до пълните настройки в уеб базирания портал на устройството.

MR70X поддържа безжичния стандарт Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6), който предлага изключително високи скорости на трансфер. Общата скорост е 1.8 Gbps, като тя е разделена между двете честотни ленти – 2.4 GHz до 574 Mbps и 5 GHz до 1201 Mbps. Както виждате скоростите са екстремни, като в случая разбира се става дума за трансфера между рутера и свързаните към него устройства. Скоростта на достъп до Интернет зависи от тази, която предоставя доставчикът ви на Интернет. При мен успях да постигна максимума от предоставяната ми скорост при близо 100 Mbps за качване и сваляне със Speedtest на Ookla.

Наличието на две честотни ленти осигурява възможност за гъвкаво разпределение при свързването на различни устройства. По този начин не може да се претовари едната лента и това да доведе до забавяне на скоростите. По-леките задачи като браузинг, работа с пощата и други подобни могат да се извършват по 2.4 GHz лентата, докато задачи с интензивен трафик като онлайн игри и стрийминг на HD видео могат да се изпълняват по 5 GHz лента, едновременно.

Технологията Smart Connect комбинира честотните ленти 2.4 GHz и 5 GHz в един WiFi SSID, а свързаните устройства избират най-добрата налична лента, която има по-силен сигнал и по-висока скорост. С технологиите MU-MIMO и OFDMA, MR70X предава данни едновременно към, и от множество устройства, достигайки до 4 пъти повече капацитет.

Покритието на сигнала е отлично, като разбира се зависи от позиционирането му в дома или офиса ви. Така например в моя случай имам стабилен сигнал в тристаен апартамент и то с оптимални за връзката скорости. Четирите външни антени с мощност по 5dBi в комбинация с технология за Beamforming открива свързаните устройства и концентрира силата на безжичния сигнал към тях.

Mercusys MR70X поддържа популярните протоколи за безжична защита – WPA-PSK, WPA2-PSK и WPA3 криптиране. Налични са още 128-битово криптиране, SPI защитна стена и защита срещу Brute-Force атаки. По този начин можете да разчитате на оптимална защита на мрежата си.

За бърза жична връзка могат да бъдат използвани трите Gigabit LAN портове, а това прави модела подходящ за свързване на NAS устройства, както и на редица компютри.

Сред интересните функционалности е възможността за създаване на мрежа за гости, което може да е от полза ако използвате устройството в офиса си например. Полезна опция е и технологията Target Wake Time, с която се намалява консумацията на енергия от свързаните мобилни и IoT устройства по време на предаване на данни. Има и възможност за родителски контрол през уеб панела.

Заключение

Цената на Mercusys MR70X е малко под 100 лв., което го прави едно от най-евтините, ако не и най-евтиното, решение с Wi-Fi 6 на пазара. Рутерът е отличен избор ако искате да оборудвате дома или офиса си с надеждно решение за бърз трансфер. Наличието на две честотни ленти дава опция за разпределение на трафика според нуждите и свързването на множество устройства, без забавяне на връзката. Освен това има и 3-годишна гаранция.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *