Ревю: Huawei Watch 3 Pro

Наскоро Huawei представи най-новите си попълнения сред смарт часовниците, Huawei Watch 3 и Watch 3 Pro. От тази седмица те са налични и у нас, а в настоящото ревю ще ви запозная по-отблизо с Pro варианта.

За разлика от вече добре познатата ни серия Watch GT, тук вече става дума за пълнофункционален смарт часовник, който използва новата операционна система на компанията HarmonyOS. Това означава, че можете да инсталирате приложения, но освен това се запазва и традиционно солидната издръжливост на батерията. Налична е и eSIM функционалност, която може да ви даде независимост от смартфона.

Дизайн

Huawei Watch 3 Pro има изискан и стилен дизайн, като със сигурност ще ви направи впечатление, че той е с по-дебела конструкция спрямо предходните предложения на компанията. Това обаче е очаквано, имайки предвид наличието на по-разширени функционалности. В случая разполагах с класическия вариант с кожена каишка. Корпусът е титаниев, като отдясно са двата хардуерни бутона – мултифункционална коронка и плосък елипсовиден.

Отдолу на конструкцията са поставени сензорите, като липсват пинове за зареждане, тъй като това става безжично (Qi). В комплект с часовника идва и магнитна подложка за зареждане. Задната част на устройството е керамична. В нея са и отворите за високоговорителя и микрофона.

Изработката на модела е на високо ниво, което придава допълнително премиум усещане. Налична е и сертификация за водоустойчивост. Освен това ако искате, можете лесно да смените и каишката с предпочитана от вас, тъй като се поддържат универсални 22-милиметрови предложения. Huawei Watch 3 Pro е наличен в две разновидности – класически с 48мм титаниев корпус и кафява каишка от естествена кожа и елитен с титаниев корпус и изцяло титаниева каишка.

Основни характеристики:

Дисплей: OLED 1.43”, 466 x 466 пиксела
Материал: Титан + керамика
Сензори: Сензор за ускорение, Жироскоп, Геомагнитен сензор, Оптичен сензор за сърдечен ритъм, Сензор за околна светлина, Барометър, Сензор за температура
Памет: 2GB RAM, 16GB ROM
5 ATM водоустойчив
Свързаност: eSIM, Wi-Fi, GPS, NFC, Bluetooth
Безжично зареждане
Микрофон и говорител

Дисплей и система

Часовникът има доста ярък AMOLED дисплей с диагонал 1.43 инча с резолюция 466 х 466 пиксела при гъстота на пикселите 326 PPI. Налично е покритие от сапфирен кристал, което му придава издръжливост от издраскване. Екранът се активира при повдигане на ръка, но има и опция за винаги включен дисплей, който обаче очаквано изразходва повече енергия. Яркостта може да се настройва автоматично или ръчно, а изключването на екрана също има такива опции.

Освен чрез сензорния екран, можете лесно да навигирате в системния интерфейс и с въртящата се коронка. С нея можете да влизате в основното меню и чрез завъртане да избирате желаните функционалности и приложения. Вторият бутон по подразбиране отваря секцията с тренировки, но може да бъде програмиран и за друга задача.

В основата на часовника е HarmonyOS 2, новата операционна система на Huawei, която компанията използва в серията Watch 3. Тя има бърз и плавен интерфейс, който ви дава лесен достъп до функционалностите на устройството. В нея има грид подредба на приложенията и функционалностите. Разбира се, добавена е и възможност за инсталиране на приложения, което става през наличния директно на часовника магазин за приложения AppGallery.

Засега изборът е ограничен, но компанията постепенно добавя нови предложения. Сред актуалните приложения, които можете да използвате са Fitify, Home Workout, myTuner, Mood Messenger, Maxim, Math Games и др. При плъзгане надясно или наляво от основния екран има редица модули с информация, включително от сензорите като пулс, нива на кислород, температура и т.н. Тук можете да видите и данни за времето.

Функционалности

Сред основните функционалности на часовника е наличието на eSIM функционалност, която засега може да се използва у нас само като дублиране на SIM от A1. Ако се възползвате от тази възможност можете дори да провеждате разговори през часовника, без той да е свързан към смартфона. Имате опция и да свържете Bluetooth слушалки. Иначе се разчита на вградения високоговорител, който е с добри нива на звука, но все пак не очаквайте да можете да го използвате на много шумни места. Ако нямате eSIM услуга, можете да приемате разговори от свързания телефон.

Освен eSIM опция за свързване има още Wi-Fi, Bluetooth и NFC. Това разбира се е адекватно за този тип устройства. Свързването към смартфона става чрез Bluetooth и приложението Huawei Health, което е налично за Android и iOS и се препоръчва да изтеглите най-новата версия от страницата на компанията. Това разбира се не важи за актуалните смартфони на Huawei с AppGallery, които имат достъп до актуалните версии.

През приложението можете да управлявате и преглеждате редица функционалности на часовника, включително смяна и покупка на циферблати (голямо разнообразие), пулс, стрес, нива на кислород и т.н. Тук също така можете да активирате непрекъснатото следене на някои параметри. В приложението са и всички записи на тренировки с детайли. Часовникът разбира се показва входящи известия от телефона.

Една интересна черта е наличието на виртуалния асистент Celia, който обаче все още не е активен в нашия регион. Все пак очакваме и това да се случи скоро. Сред интересните добавки е и Засичане на падане с опция за изпращане на сигнал до избран номер.

Watch 3 Pro включва над 100 режима за тренировки – 19 професионални режима за спорт на закрито и открито и 85 персонализирани режима, с автоматично разпознаване на упражненията за 6-те най-често срещани вида тренировки. Точното проследяване на маршрута на открито става с GNSS сензор за местоположение.

За проследяване на параметри се разчита на технологията TruSeen 4.5 технология за измерване на пулса с 6 в 1 LED и 4 фотодиода, за по-добро поглъщане на светлината. Освен пулс се отчитат нивата на кислород в кръвта, нива на стрес, качество на съня, крачки, изгорени калории и температура на кожата.

Батерия

Стигаме до традиционно силната страна на часовниците на Huawei от последните няколко години. Това продължава и с Watch 3 Pro, който е оборудван с двоен чипсет за по-висока производителност и ефективност. В комбинация със Smart Power-Saving Algorithm 3.0 се предоставя живот на батерията, който осигурява целодневен здравен и фитнес мониторинг. В Smart режим получавате до 5 дни с един заряд, а в Ultra-long се предлагат до впечатляващите 21 дни.

Това обаче не означава, че всички функционалности са ограничени. В този режим работят непрекъснато следене на пулса, нивата на кислород в кръвта и качеството на съня през нощта. Освен това можете да измервате температурата, да използвате повечето режими за тренировки, но има само един циферблат, който не можете да променяте. Възможно е и провеждането на разговори през Bluetooth.

Зареждането става безжично с технология Qi и може да е както чрез включения в комплекта адаптер, така и със съвместими зарядни и дори някои смартфони на Huawei.

Заключение

От изискания си и премиум дизайн, до разширените възможности за проследяване на различни показатели и тренировки, Huawei Watch 3 Pro е отлично устройство, което може да бъде добър спътник в ежедневието. Той работи бързо, а при избор на Ultra-long режим можете да разчитате на издръжливост до цели три седмици, което е впечатляващо. Получавате още голям и ярък дисплей, както и дори eSIM функционалност.

Huawei Watch 3 Pro Classic Edition е с препоръчителна цена 899 лв., а Elite Edition струва около 1199 лв. Всички, закупили един от двата варианта на Huawei Watch 3 Pro от партньори на компанията в периода 12 до 25 юли включително, ще го получат в комплект с белите безжични слушалки с активно шумопотискане Huawei FreeBuds 4i.

Pavlin Lukanov

3 thoughts on “Ревю: Huawei Watch 3 Pro

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *