Panasonic Lumix S5 – компактен и функционален

Наскоро имах възможност да изпробвам един от най-новите фотоапарати на Panasonic Lumix DC-S5. Моделът е пълноформатен и безогледален, като има 24-мегапикселов сензор, който е идентичен с използвания в Panasonic S1. На фона на това обаче конструкцията е по-компактна. Той е подходящ както за снимки, така и за видео, като ще допадне на създателите на съдържание. Компанията използва автофокусната система DFD, както и нови креативни режими за снимки и видео функционалности.

Основни характеристики:

  • 24.2MP пълнокадров CMOS сензор
  • Видео в 4K/30p; 4K/60p с APS-C кроп
  • Panasonic DFD AF с подобрено засичане на лице, тяло и глава
  • 2.36M-точков OLED EVF с приближение 0.74x
  • 3-инчов 1.84M-точков завъртащ се сензорен екран
  • Двоен слот за памет карти SD – UHS-II и UHS-I
  • 96MP режим за висока резолюция
  • 2.4/5GHz Wi-Fi и Bluetooth свързаност
  • Издръжлив на прах и изпръскване
  • 460 кадъра с един заряд при използване на EVF

Новото предложение на Panasonic е универсално и с доста приятна и компактна конструкция. Той може да бъде позициониран някъде между GH5 и S1H, което го прави подходящ за снимане на видео, но освен това има и обновена система за автофокус за отлични резултати при изображения.

Корпусът е запечатан и солиден, като бутоните и други опции за управление са в стил, който ще е добре познат на потребителите с актуални предложния на компанията. резолюцията на електронния визьор е достатъчна, като има още въртящ се сензорен екран, micro HDMI порт и два слота за SD карти, единият с поддръжка за UHS-II.

Апаратът работи бързо, включително и с менюто, превключване между настройките и системата за автофокус. Автофокусът е много добър, но на моменти се забелязва ефект на динамична смяна на фокусната точка, което може да изиграе лоша шега. Това обаче е по-скоро в ограничени случаи.

Panasonic постигат доста по отношението на автофокуса, като се засичат лице/очи/тяло/глава, а проследяването на обекти е на добро ниво. Батерията би трябвало да предложи между 440 и 470 снимки с един заряд. Качеството на изображенията е отлично и определено може да се съпостави с най-добрите модели в този клас.

S5 заснема детайлни снимки в RAW, както при ниски, така и при по-високи нива на ISO. В JPEG можете да разчитате на намален шум дори при по-неблагоприятни условия. Снимането на видео е в 10-bit 4K/30p (пълноформатен), 4K/60p (APS-C кроп) и Full HD 180. За Съжаление нямах възможност да тествам много в това отношение, но сред опциите тук са RAW видео и V-Log/V-Gamut и много други. Ограничението на запис при някои резолюции е до 30 минути.

За пореден път оставам с добри впечатления от фотоапарат Panasonic. Lumix DC-S5 има отличен дизайн и изработка, като се справя много добре и със снимки и с видео. Стандартната цена на Lumix S5 без обектив е около 4000 лв., но до края на месец юли 21 г., можете да получите отстъпка при покупка от определени търговци и у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *