Lenovo с рекордни резултати за Q1

Базираната в Пекин компания отбелязва значително увеличение на възвръщаемостта на годишна база, с почти двойно увеличение на приходите преди данъчно облагане (650 млн. щ. д., ръст от 96%) и на нетните приходи (ръст от 119%). Маржът на нетните приходи достига 2,8%, което е най-високото ниво, отбелязвано от много години насам. Приходите за първото тримесечие на Групата достигнаха 16,9 млрд. щ. д., или 27% ръст на годишна база. За същия период разходите за изследователска и развойна дейност се увеличават с 40% на годишна база, като вложенията за тази цел са планирани да нараснат двойно през идните три години.

За първи път през тримесечието компанията отчита дейността си през новите бизнес структури – Solutions and Services Group (SSG), Infrastructure Solutions Group (ISG) и Intelligent Devices Group (IDG), обявени по-рано тази година.

Solutions and Services Group (SSG): Увеличаваща се рентабилност

От резултатите на подразделението се очертава значителен ръст на приходите през първото тримесечие (38% на годишна база, до 1,18 млрд. щ. д.) и в трите ключови сегмента (услуги за поддръжка, управлявани услуги/решения като услуга, вертикални решения) с марж на оперативната печалба от 22%, което е много над традиционните хардуер компании.

Infrastructure Solutions Group (ISG): Увеличаване на рентабилността и значително изпреварване на пазара тримесечие след тримесечие

ISG отчита рекордни приходи от 1,8 млрд. щ. д., което е по-високо от показателите за пазара в продължение на шест поредни тримесечия, като в същото време отбелязва най-силните резултати за изминалите пет години. Подразделението заема трето място в световния пазар на x86 сървъри и второ място в стандартните решения за съхранение на данни.

Intelligent Devices Group (IDG): Рекордна печалба, разширяване на бизнеса отвъд персоналните компютри

Пандемията промени начина на живот и работа на хората, като персоналните компютри отново заеха централно място в цифровия живот. Цикълът на обновяване на персоналните компютри се е намалил, те са все по-разпространени, а общото търсене до 2025 г. ще остане поне на сегашните нива, предвид бързото възстановяване на търговското потребление. В същото време IoT пазарът се очаква да нараства с 11% годишно до 2025 г. Бързо се увеличават и новите бизнес възможности отвъд персоналните компютри.

IDG също отбелязва рекордна печалба от 1,1 млрд. $, което представлява ръст от 43% на годишна база при генерирани приходи в размер на 14,7 млрд. щ. д. (ръст на годишна база от 28%). Това е поради комбинирания ефект от силното представяне при персоналните компютри и направленията отвъд тях, които в момента са с дял от 18% от общите приходи на IDG. Средната продажна цена и рентабилността продължават да са с възходяща тенденция, поради постоянното инвестиране в сегментите на премиум персоналните продукти и тези със силен растеж като Gaming, Workstation, Thin & Light.

Lenovo укрепи своето второ място на световния пазар на таблети Android, като смартфоните постигат над 60% ръст на приходите на годишна база. Направлението се утвърди като стабилен и доходоносен бизнес, с рекордно висок марж на оперативната печалба за тримесечието от почти 5%.

Благодарение на отличните резултати, компанията наскоро се изкачи с 65 места до 159-та позиция в рейтинга Fortune Global 500, което е най-високото класиране за компанията до момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *