Motorola defy се противопоставя на предизвикателствата

По-рано през годината Motorola обяви партньорството си с Bullitt Group, която ни е добре позната с издръжливите си смартфони CAT. Очаквано двете компании анонсираха и първия модел по новото си дългосрочно партньорство – motorola defy. От известно време разполагаме с тестова бройка на устройството и разбира се проверихме дали то отговаря на заявките на двете компании. На първо място обаче да припомним какви са те.

Motorola defy – издръжливост

Телефонът има сертификация IP68 за прахо- и водоустойчивост. Освен това отговаря на военните стандарти за издръжливост MIL SPEC 810H и е тестван с изпускане от височина 1.8 метра върху стоманена повърхност и 1.2 метра върху бетон. Използвано е защитно покритие на екрана Gorilla Glass Victus за издръжливост на издрасквания.

Конструкцията е защитена от огъвания, които биха могли да спукат екрана. Използван е дизайн с двойно запечатване за продължителна водоустойчивост. Телефонът издържа и на екстремни температури от -30 до +75 градуса по Целзий. USB Type-C портът и останалите отвори, включително жак за слушалки, са с мембрана защитаваща от проникване на вода. Здрава TPU релефна покритие на гърба. Има и вградена скоба за закачане на каишка (включена в комплекта) и четец на отпечатъци поставен на гърба.

Тестовете, на които подложихме устройството са частично в тон с обявените от компанията. В това число потапяне в солена/морска вода, покриване с пясък, оставяне на таблото на кола (на слънце) за около час, изпускане върху твърда повърхност от малко над метър височина и замразяване до -18 градуса по Целзий. Телефонът се справи отлично и без проблеми с тези предизвикателства.

Motorola defy – Основни параметри и възможности

Дизайнът е напълно в тон с очакваното за такъв тип смартфони. Конструкцията е голяма и обгърната от твърда и здрава пластмасова обвивка с релефно покритие за по-добър захват. Има и каишка за удобно носене и закачане ако е необходимо. Хардуерните бутони са отдясно на корпуса – за управление на звука, включване и програмируем. Отзад откриваме секцията с основна камера и поставен под нея четец на отпечатъци с логото на компанията. В долната част са USB Type-C порт и отвор за високоговорителя, а в горната има жак за слушалки.

Моделът е с LCD екран с диагонал 6.5 инча, резолюция HD+, съотношение 20:0 и капковиден прорез за 8-мегапикселовата селфи камера. Дисплеят е защитен от Gorilla Glass Victus с дебелина 0.7 мм. Отличителното е, че с него можете да работите и с мокри пръсти. Основният минус е, че максималната яркост не е много голяма, а това е неприятно при източник на ярка светлина, като слънцето например.

Телефонът разчита на чипсет Snapdragon 662 в комбинация с 4GB RAM и 64GB разширяема памет. Това е съвсем достатъчно за основните задачи през деня, но разбира се не очаквайте кой знае какво в това отношение. Батерията е с капацитет 5000 mAh и се поддържа бързо зареждане до 20 вата. С един заряд, по данни на компанията, можете да очаквате до два дни издръжливост или 83 часа музикален плейбек, 16 часа видео стрийм или 13 часа браузинг.

Основната камера е тройна и включва 48MP сензор с бленда f/1.7, 2MP за макро снимки и 2MP за боке ефекти. По подразбиране се използва технология за сливане на 4 пиксела в 1 с размер 12MP. Резултатите с главния сензор са прилични в условията на адекватна околна светлина. Има и нощен режим, който донякъде помага в условията на ниска околна осветеност, но все пак има доста шум и загуба на детайли.

Камерата можете да стартирате и с двукратно завъртане на китката, което е доста улесняващо. Приложението е доста интуитивно и дава бърз достъп с едно докосване до основните режими и опции. Традиционно има и режим за селекция от цвят, който дава доста интересни резултати. Налични са разбира се портретен, панорама, изрязване, макро, забавен каданс и т.н. В настройките можете да изберете да снимате и в пълна резолюция.

В софтуерно отношение е използвана Android 10 с My UX за добавени допълнителни опции за персонализиране и бърз достъп до редица функционалности чрез жестове. Разбира се тук откриваме познатата ни секция Moto Experience, в която са интегрирани полезните функционалности, с които сме свикнали да отличаваме телефоните на Motorola. Сред тях са такива за бързо включване на камерата, фенерчето, както и за персонализиране на екрана при заключен телефон. Планиран е ъпдейт до Android 11 и три години обновления на сигурността. Телефонът поддържа програмата Android Enterprise.

Заключение

Ако търсите издръжлив и здрав телефон, без да ви е необходима кой знае колко висока производителност, Motorola defy ще е подходящ за вас. Той устоява на екстремни температури, изпускания, потапяния и т.н. Можете да разчитате на него в почти всякакви условия. Към това получавате и издръжлива батерия, както и редица полезни софтуерни функционалности. Цената на модела в свободна продажба е около 550 лв., което го прави атрактивно предложение, имайки предвид специализираната му насока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *