Ревю: Huawei FreeBuds 4

Миналия месец Huawei представи новите си безжични слушалки FreeBuds 4, които наследяват успешните FreeBuds 3 от преди две години. Новите слушалки са по-компактни и леки с 20%, като всяка от тях тежи по 4.1 гр. Те са с подобрен дизайн за оптимално пасване в ушната мида, 14.3 мм динамичен говорител и също така по-добра технология за шумопотискане, включително адаптивна функционалност.

Дизайн

Цялостният дизайн е запазен спрямо предходното поколение, но както вече стана дума, леко са намалени размерът и теглото. Те идват в заоблен калъф за зареждане с матова повърхност за варианта в сиво и полирана при белите. Самите слушалки са с полирана повърхност.

Стеблата са издължени, а компанията споделят, че слушалките са тествани на 10 000 размера ушни миди. Тъй като те са с open-fit дизайн, липсват силиконови накрайници, които влизат в ушния канал, като остават в мидата. По този начин се постига по-голямо удобство при продължително носене за сметка на по-голяма пасивна изолация на звука.

Кутийката за зареждане на FreeBuds 4 е с размер 21.2 мм и тегло 38 г, което я прави с 6.3% по-компактна и с 20.8% по-лека от тази на предшественика им. Тя идва в познатия симетрично изоблен дизайн с още по-прецизна изработка, в керамично бяло и заскрежено сребърно – Ceramic White и Silver Frost.

Основни характеристики:

  • Говорители: 14.3 мм
  • Свързване: Bluetooth 5.2
  • Активно шумопотискаща функция/Адаптивна според формата на ушната мида
  • Зареждане: USB Type-C
  • Тегло: Около 4.1 г (на слушалка); Около 48 г (калъф за зареждане)
  • Цвят: сив/бял

Бърз старт

Препоръчително е преди да ползвате слушалките за първи път да заредите кутията. За да ги свържете с телефона си отворете кутията и натиснете страничния бутон в продължение на две секунди. След това ще ги видите в списъка с Bluetooth устройства и просто кликнете върху тях. При последващо отваряне на кейса, те автоматично се свързват към телефона. Сред индикаторите на смартфона си ще видите и такъв за нивото на заряда на батериите, както на слушалките, така и на кутията за устройствата с EMUI 10 и по-нова.

Налично е и отделно приложение за Android и iOS (възможностите не са идентични) – Huawei AI Life, през което можете да следите нивото на заряда, да активирате шумопотискането, да обновявате софтуера и да променяте функционалността при използване на управлението чрез докосване на слушалките. Най-новата версия на приложението можете да изтеглите от магазина AppGallery. Audio Connectivity Centre в приложението показва и последните 10 свързвани устройства, сред които можете да превключвате с докосване.

Качество на звука

FreeBuds 4 използват Liquid Crystal Polymer (LCP) композитна мембрана, която поддържа честотен диапазон до 40kHz. По този начин те дават качествен звук с висока резолюция и постигат добро представяне дори и на най-високите тонове. 14.3-милиметровите говорители позволяват възпроизвеждането и на по-плътен и въздействащ бас, като за целта има подобрен енджин и отделна звукова камера. Можете да се насладите на любимите си филми, музика от различни типове и гейминг. Това включва всичко от хип хоп тракове, до класическа музика, подкасти и т.н.

Добро е и представянето и по време на разговори, като микрофоните се справят чудесно и от отсрещната страна не съобщават за проблеми, изключение тук е когато има вятър. Налична е функционалност за HD глас, която изчиства гласа, а освен това се изолира околния шум.

Моделът е снабден с Bluetooth 5.2 свързаност за постигането на стабилна и бърза връзка, както и точна аудио и видео синхронизация. Освен всичко обхватът също е на ниво и връзката е стабилна дори през стена. Има и по-ниска латентност на връзката в гейминг режим със съвместимите модели на Huawei.

Функционалност и батерия

Най-полезната функционалност на слушалките е функцията за активно шумопотискане, която се активира чрез двукратно докосване на лявата слушалка. При нейното активиране се ограничава страничния шум, което позволява да се насладите на музиката или други звукови сигнали, дори по време на разговори. Системата е особено ефективна когато сте неподвижни и е полезна в доста ситуации. Разбира се няма как при отворения дизайн да се получи перфектен ефект, но това е очаквано.

Това са и първите слушалки, от този тип, с технологията Adaptive Ear Matching (AEM). С нея автоматично се разпознава формата на ухото на потребителя и позицията на носене на слушалките. На база на това се прилагат оптималните настройки на шумопотискането. Заради липсата на цялостна изолация със силиконови накрайници, ефектът на шумопотискането не е толкова ефективен, колкото при другите типове сшулалки с ANC.

Сред възможните функции за сензорно управление са за приемане, прекратяване и отхвърляне на обаждания, пускане на гласовия асистент, регулиране силата на звука и др. Това става чрез двойно докосване, плъзгане или задържане. Програмирането на тези опции става в приложението AI Life, което е налично за Android и iOS (с разлика в някои опции).

При наличието на смартфон с EMUI 11.0 или по-нова версия, може да се възползвате и от функцията Find My Earphones. Тя помни последните локации, на които всяка отделна слушалка, лява или дясна, е прекъснала връзката си със смартфона, като можете да я накарате и да звъни силно, за да я намерите там.

Една от основните новости е възможността за едновременното свързване на две устройства едновременно. Така например ако на едното гледате филм, а на другото получите входящо обаждане, плейбекът паузира докато приключите разговора и след това се възобновява. Налични са и сензори, които отчитат дали носите слушалките. Свързаните устройства могат да са смартфон, таблет, PC, смарт часовник или смарт дисплей, както и всяко друго смарт устройство, работещо под Android, iOS или Windows.

При сваляне дори на едната слушалка, плейбекът се спира, а като поставите отново се възобновява. Това е възможно благодарение на допълнителен сензор, който отчита дали слушалките са в ухото.

FreeBuds 4 се зареждат през кутията, в която е вградена батерия, а тя от своя страна се зарежда с кабел през USB Type-C порт. При изключено шумопотискане слушалките предлагат 4 часа непрекъснато възпроизвеждане на музика. Заедно с кутийката за зареждане, те са в състояние да осигурят до 20 часа възпроизвеждане на музика. При включен режим на шумопотискане слушалките могат самостоятелно да възпроизвеждат музика в продължение на 2 часа и половина. Има и технология за бързо зареждане, която дава нови 2.5 часа аудио само с 15 минутно зареждане.

Заключение

Новите слушалки на Huawei продължават дизайн подходът от предходното поколение, като отново са от отворен тип. FreeBuds 4 са стилни, а много приятна визия има и калъфът, в който се зареждат. Звукът е силен и с добри качества дори в различните честоти. Микрофоните се справят добре и провеждането на разговори е безпроблемно, освен при вятър. Има очаквана издръжливост на батериите. Освен всичко това е налична и опция за шумопотискане, а няма как да пропуснем и възможността за свързване с две устройства едновременно.

FreeBuds 4 вече са налични в търговската мрежа на Технополис, Теленор и партньорите на дистрибутора Polycomp на препоръчителна цена от 299 лева.

Pavlin Lukanov

One thought on “Ревю: Huawei FreeBuds 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *