AMD си заложи високи цели за енергийната ефективност на някои процесори

AMD обяви своята цел да осигури 30-кратно повишаване на енергийната ефективност за процесорите AMD EPYC и графичните ускорители AMD Instinct, използвани в ускорени изчислителни модули за приложения за изкуствен интелект и високопроизводителни изчислителни среди (ИИ и HPC) към 2025 г. Това означава, че AMD ще повиши енергийната ефективност на изчислителен модул над 2,5 пъти по-бързо от средните подобрения за индустрията през последните 5 години.

Ускорените изчислителни модули са най-мощните и усъвършенствани изчислителни системи в света, използвани за научни изследвания и суперкомпютърно моделиране от голям мащаб. Те предоставят изчислителните възможности, използвани от учените за постигане на пробиви в много области, като основните науки, прогнозите за климата, геномиката, откриването на лекарства и алтернативните енергийни източници.

30-кратната цел ще спести милиарди киловатчаса електроенергия през 2025 г., намалявайки енергията необходима на тези системи за завършване на едно изчисление с 97% в рамките на пет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *