40% от българите определят живота си като неактивен

Huawei за втора поредна година инициира международно проучване, проведено от IPSOS, което разглежда отражението на пандемията върху качеството на живот на хората. Според тазгодишното проучване проведено в 10 държави мнозинството от анкетираните 600 респонденти посочват, че начинът им на живот се е променил много през последната година и половина.

Ревю: Huawei Watch 3 Pro

58% от анкетираните българи са отговорили, че прекарват повече време пред телевизора или компютъра. В същото време 46% от запитаните 600 човека споделят, че нивата на стрес и тревожност при тях са се увеличили. В повечето случаи стресът ги кара да спрат да обръщат внимание дали се хранят здравословно или не – 36% признаха, че са започнали да се хранят по-малко здравословно и теглото им се е увеличило през последната година.

Кои са негативните симптоми?

В България най-често посочваният, от 53% от анкетираните, симптом е цялостното изтощение, загуба на енергия и чувство за повишена умора, като в сравнение със данните от миналата година той се е увеличил с 8 процентни пункта. Нараснал е и коефициентът на хората, които идентифицират нездравословна тревожност – 48%, на фона на 33% по време на миналогодишното проучване. Впечатляващо висок е процентът – 42%, на тези, които споделят за проблеми със съня си, както и на тези, които имат претовареност със задачи – 32%. Други 30% споделят за цялостен спад на интерес и удоволствие от нещата, които правят, а 29% за понижено внимание и концентрация.

За щастие, хората искат да променят това. 66% от анкетираните са заявили, че искат да подобрят физическото си здраве, а 55% и психичното такова. За тази цел търсим различни решения, които да ни насърчат да тренираме и да се върнем по-лесно към активен начин на живот.

Помагат ли технологиите?

Сега повече от всякога българите искат да променят начина си на живот и да подобрят здравето си. За тази цел те са готови да използват нови технологии, които могат да им помогнат да се върнат във форма.

57% от анкетираните са съгласни, че мобилните приложения и носимите устройства могат да подобрят качеството им на живот. Освен това повече от половина от запитаните 600 човека посочват, че те са им помогнали да намалят стреса си през последната година. Освен смартфоните, смарт часовниците и смарт гривните са най-популярните устройства сред българите, които декларират намерението си да закупят такива устройства в рамките на следващите няколко месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *