Ubuntu 21.10 – един ъпдейт, две страни

Ubuntu е една от най-популярните Линукс дистрибуции и появата и на нова версия винаги е съпроводена с интерес от общността. И не само сред ползвателите на Ubuntu, но и на редица други Линукс дистрибуции, които са базирани на него, като обичания от навлизащите в Линукс света потребители на Linux Mint например.

1,2,3 и старт

Нека да започнем от началото, на първо място Ubuntu 21.10 не е LTS издание, с други думи периодът за поддръжка от страна на Canonical е ограничен до 9 месеца. Това само по себе си не е проблем, тъй като междувременно ще се появи и новото LTS издание през април. Казаното е по-скоро предупреждение към потребителите които предпочитат стабилност пред нови функции и обновени приложения.

Без да губим повече време, нека видим какво екипът на Canonical стоящ зад разработката на 21.10 е успял да постигне за шест месеца. Несъмнено централно място за потребителите на Линукс дистрибуцията ще заеме пристигането на GNOME 40 като графична среда. Това се дължи на факта, че ще промени начина, по който взаимодействате с операционната система, тъй като осигурява динамични хоризонтални работни плотове.

Докато сме на вълна визуално взаимоотношение с работната среда, трябва да споменем че Yaru темата е претърпяла редица промени. Сред които е и премахването на смесения светло тъмен вариант.

Под повърхността също има редица промени. На първо място е използването на Линукс ядрото версия 5.13, което не само осигурява първоначална поддръжка на предстоящите да излязат чипове от Intel и AMD, както и Apple M1, но и представянето на KFENCE (Kernel Electric Fence). Налични са и редица обновления като GCC 11.2, GNU C Library 2.34, GNU Binutils 2.37, LLVM 13, Golang 1.17, rustc 1.51, PHP 8.0.8, OpenJDK 18, LibreOffice 7.2.1, Firefox 93 и Thunderbird 91.

С тази версия на операционната система, потребителите използващи графични карти на NVIDIA и техният собственически драйвер ще могат да се радват на Wayland поддръжка.

Не без лоши впечатлени

Първото нещо, което ще забележите след инсталацията е колко бърза и отзивчива е операционната система. Стартирането на приложения, преминаването от едно към друго и още и още. До момента в който стигнете до обновения Firefox, където това чувство бързо ще ви напусне. Причината е, че Firefox вече се разпространява като snap приложение. Това най-вероятно е тенденция, която не само ще продължи, но и ще бъдем свидетели на все повече приложения пакетирани като snap. Canonical вмъкват, че номерът на snaps приложения публикувани в магазина е нараснал с 25%, като той вече обслужва повече от 10 милиона системи дневно.

И като казах магазина за приложения, трябва да споделя, че от подобен проблем страда и той. При първото му стартиране е добре да отидете да си направите чаша чай, защото времето, което му е необходимо да се обнови, за да започнете да инсталирате приложения не е никак кратко. Това несъмнено е проблем, който трябва да бъде разрешен, защото остава лошо първо впечатление.

Освен противоречието със snap, операционната система страда и от редица бъгове на които потребителите ще се натъкнат в момента като например невъзможността да поставяте файлове и папки на работния плот. Това все пак е проблем, който лесно може да бъде заобиколен, а именно, като изберете от контекстното меню (десен бутон на мишката) да изберете да видите работния плот в мениджъра на файлове и там да извършите операцията.

Преди финала, няколко съвета

Преди да завършим, нека споделим и няколко съвета, с които ще подобрите всекидневното си взаимодействие с операционната система.

На първо място разрешете възможността да минимизирате приложенията в дока, това става като изпълните следната команда в терминала: gsettings set org.gnome.shell.extensions.dash-to-dock click-action minimize

Най-вероятно сте забелязали, че на централно място е разположен аплета за календара/ съобщенията, който може да го направите още по-полезен, като добавите към него и времето. Това може да стана, като инсталирате от магазина Weather. Настройвате го, и дневната прогноза за времето ще бъде на един клик разстояние.

Ако имате проблеми с Wayland, който е по подразбиране, то лесно може да се върнете към добрия стар Xorg. Това може да направите чрез екрана за влизане, където в долния десен ъгъл ще откриете „колелце“ с което да изберете промяната.

… и финал

Ако сте сред потребителите на Ubuntu и искате да изпитате от първа ръка нововъведенията, то несъмнено обновлението е задължително. Като цяло ще се радвате на куп обновени приложения и повишено бързодействие на системата, а и ако snap версията на Firefox не ви допада, винаги може да се върнете към добрия стар .deb, или поне за момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *