Ученици на стаж в софтуерната компания Cobuilder

Тенденцията в страната е все повече ученици да се интересуват от софтуерно инженерство и още от ранна възраст да се ориентират към тази професия. Благодарение на дуалното образование в България, младите таланти имат възможността да получат практически стаж в реална работна среда.

От това се възползват учениците Александър Иванов, Елизабет Ефремова и Ивайло Николов от софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“. Тази учебна година те започват практическото си обучение в софтуерната компания Cobuilder, което ще продължи 2 години. През този период, стажантите ще заемат платена джуниър позиция и ще бъдат обучавани от трима ментори, придобивайки опит в три различни отдела. Cobuilder ще даде възможност на учениците да работят върху истински проекти и задачи, надграждайки теорията с практика.

„Ще имам 2 години опит в IT сектора на 19-годишна възраст, което е голямо предимство за навлизащите в индустрията програмисти и Кобилдър ми предостави такава възможност. Харесват ми мисията и визията на компанията за дигитализиране на строителния бизнес, също и технологиите който Кобилдър използва.“, споделя Александър за своя стаж.

Неговата съученичка Елизабет допълва, че решаващ фактор при нейния избор е това, че Cobuilder разработва софтуерни продукти за дигитализиране на строителната индустрия и наистина допринася за опазването на околната среда. „Сега, когато съм навлязла малко повече в компанията съм сигурна, че съм направила правилния избор. Проектите на фирмата ми харесват и всички, с които досега съм се запознала са мили и приятни.“, допълва Елизабет.

„Този стаж ми е необходим, за да придобия нужната представа за живота на един програмист. Избрах Cobuilder, защото компанията и софтуерните им решения имат обещаващо бъдеще.“ С тези думи, третият стажант Ивайло, също показва, че практическите знания, придобити на правилното работно място, са важни при изграждането на един професионалист.

„Радваме се, че можем да предоставим на учениците възможността да натрупат практически опит в реална работна среда. Ще им създадем подходяща и динамична обстановка, за да могат да научат максимално много от нас и да преминат през различни проекти. В Cobuilder ще усвоят ценни умения и ще работят с най-актуалните технологии за управление на данни.“, коментира Бистра Папазова, изпълнителен директор на Cobuilder Internetional България.

Подкрепяйки дуалното образование в страната, е една част от приноса на Cobuilder за развитието на IT индустрията. Компанията дава шанс не само на млади ученици да натрупат практически знания, но и на студенти, както и на по-опитни професионалисти, като постоянно се разраства и развива.

Cobuilder е международна софтуерна компания с повече от 120 служители, разпределени в централата в Осло, Норвегия и дъщерни дружества в България, Великобритания и Франция. Компанията разработва софтуерни продукти, които помагат на участниците в строителната индустрия да използват потенциала на продуктовите данни. През последните 8 години българското дружество отговаря за разработването, подобряването и поддържането на всички решения на Cobuilder.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *