Нов широкоъгълен обектив LUMIX S 35mm F1.8 (S-S35)

Panasonic представи нов широкоъгълен обектив с широка бленда и фиксирано фокусно разстояние LUMIX S 35mm F1.8 (S-S35). Той е четвъртото попълнение в серията от четири обектива с широка бленда F1.8, базирани на монтажната система L-Mount. Четирите F1.8 обектива с фиксирано фокусно разстояние от серията LUMIX S, сред които 85mm (S-S85), 50mm (S-S50), 24mm (S-S24) и новият 35mm (S-S35) обектив, се характеризират с еднакви размери и еднакво разположение на органите за управление.

Центърът на тежестта на тези обективи е почти един и същи, така че когато фотоапаратът е закрепен на карданен механизъм например, обективите се сменят бързо и лесно, с минимално регулиране на баланса и елементите на окачването. Също така, благодарение на еднаквия диаметър на резбата за филтри, обективите могат да се използват с едни и същи филтри. Оптичните характеристики на тези обективи също са сходни.

Оптичната схема на обектива LUMIX S 35mm F1.8 се състои от единадесет елемента в девет групи, включително три асферични лещи и три ED (Extra-Low Dispersion) лещи. С използването на три асферични лещи се постигат както високи описателни характеристики, така и красиви боке ефекти, които са общи предимства на всички F1.8 обективи от серията. ED лещите ефективно потискат хроматичната аберация. Обективът е подходящ за разнообразни ситуации, от пейзажни до моментални и портретни снимки, благодарение на естествения си зрителен ъгъл. А с минималното си разстояние на фокусиране от 0.24 m, той може да се използва и за близки снимки.

LUMIX S 35mm F1.8 дава възможност за гладка и безшумна работа с високоскоростната, високопрецизна контрастна система за автофокус на фотоапарата при управление от сензора с максимална скорост 240 кадъра в секунда. Обективът е оборудван с механизъм за потискане на т.нар. фокусно дишане – характерен проблем при сменяемите обективи, предназначени за статични снимки.

Със своите компактни размери и ниско тегло от само 295 грама, LUMIX S 35mm F1.8 се отличава с изключително висока мобилност, което го прави много подходящ за S5, най-малкия пълноформатен (Full-Frame) модел на LUMIX. Здравата конструкция, устойчива на прах/водни пръски*1 осигурява добра преносимост и възможност за употреба на обектива в тежки условия и при ниски температури – дори до минус 10 градуса. Диаметърът на резбата за филтри е 67 mm, а диафрагмата е с 9 ламела, формиращи кръгъл отвор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *