Кратко ревю: SteelSeries Prime+

SteelSeries има множество периферни предложения за геймъри. Сред тях са разнообразни мишки в различни форми, начини на свързване, суичове и сензори. Всичко това е с цел оптимално представяне при игрите. В настоящия материал ще ви запознаем по-отблизо с едно от актуалните предложения насочени конкретно към състезателите по електронни спортове, Prime+. Тя има ограничени RGB ефекти, но е с висококачествени сензор и механизми на основните бутони.

Формата на Prime+ е ергономична и за използване с дясна ръка. Препоръчва се използване на Claw или Fingertip захват. Конструкцията е от ABS пластмаса с матирано текстурирано покритие в черен цвят на горната част. Налични са два основни бутона, скрол и още два бутона отляво на конструкцията. Отличителен белег тук е OLED екранът в долната част на мишката за управление на основни параметри.

Отдолу са разположени три крачета, а за свързване към компютъра се използва откачащ се USB кабел с дължина 2 метра, който е със сплетено покритие. Изработката на мишката изглежда висококачествена, а матираното покритие позволява по-стабилен захват. Тя е лека, което е предпоставка за удобство при продължителна работа.

Основни характеристики:

  • Сензор: SteelSeries TrueMove Pro+, оптичен
  • 50–18000 CPI, до 450 IPS, 50G, 1000Hz / 1 ms
  • Конструкция: ABS пластмасa / Black Matte Finish
  • Бутони: 6
  • Подсветка: 1 RGB зона
  • Суичове: Prestige OM механични, 100 милиона клика
  • Размери: 125.3 х 59/67.9 х 23/42.4 мм, 71 гр.
  • Връзка: USB, 2 м

Подобно на останалите актуални модели на компанията, много от свойствата на мишката могат да бъдат програмирани и настройвани през софтуера SteelSeries Engine. Тук задавате стъпките на скоростите, които се превключват чрез специалния CPI бутон отдолу на мишката и програмирате останалите бутони. Има възможност и за добавяне на макро команди, които са особено полезни при някои игри. Иначе профилите през софтуера могат да се синхронизират с акаунта ви в SteelSeries.

Това обаче, което отличава този модел е, че основните настройки могат да бъдат регулирани на самата мишка. Това става през OLED екран, а сред възможните за регулиране опции са polling честота, RGB, дистанция на повдигане и CPI. Всичко това без нуждата от допълнителен софтуер. Навигацията в мини менюто с настройки става чрез използване на бутона до дисплея и със скрола. Влизането в менюто е със задържане на бутона, а по подразбиране с кратко натискане сменяте CPI стъпките.

В основата на мишката е оптичният сензор SteelSeries TrueMove Pro+, който предлага прецизно проследяване 1 към 1 и при наклон. За целта има и отделен сензор при повдигане. Главният сензор позволява постигането на цели 18000 CPI. Освен това се постига ускорение до 50G, а честотата на отчитане е 1000 херца/1 милисекунда.

Сензорът се справя отлично с всичко, което се дължи на големия CPI диапазон. Мишката се справя отлично в различни типове игри, включително стратегии и шуутъри. Много добро впечатление прави отличното проследяване, а настройката за повдигане е между 0.5 и 2 милиметра. Именно комбинацията от прецизно проследяване и отчитане при повдигане правят Prime+ отличен избор за участниците в електронни спортове.

Друга силна черта са механичните Prestige OM суичове, които по данни на компанията би трябвало да издържат на до 100 милиона клика. Основните бутони кликат доста отчетливо и не срещнах проблеми като пропуск на клик например. В основата на суичовете са неодимови магнити, като се използва и инфрачервена светлина. Използването на магнитни сили вместо на механични части за осигуряване на противодействаща сила дава до 4-кратно по-голяма консистентност.

Страничните бутони са тънки, но удобни за навигация в уеб браузър и за макро команди например. Подсветката е в скрола, но това разбира се не е основният фокус тук. Все пак има ефективен и приятен за окото RGB ефект. Крачетата са четири и очаквано позволяват плавното придвижване по разнообразни повърхности.

Мишката е лека, а това прави възможен и продължителният гейминг с не особено натоварване за ръката. Матираната повърхност означава, че няма да остават много следи от отпечатъци, а и други замърсявания. Основните бутони са големи, а скролът се движи меко. Трите крачета позволяват гладкото плъзгане и без особено съпротивление.

Свързването става чрез откачащ се кабел със сплетено покритие и дължина 2 метра. Интересно е, че от компанията са използвали MicroUSB порт към самата мишка. Кабелът изглежда надежден, а и дължината му е оптимална.

Заключение

SteelSeries Prime+ е специфично насочена за геймърите, които се занимават с електронни спортове. Тя се отличава с механични суичове от ново поколение и сензор с отлично и прецизно проследяване. Доста интересна черта в модела е малкият OLED екран отдолу на мишката, като чрез него се управляват локално редица параметри. Моделът е с цена през онлайн магазина на компанията от 90 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *