Apple ще продава комплекти за ремонт на iPhone

Apple планира да започне продажбата на части, инструменти и инструкции за ремонт на някои от продуктите си в домашни условия. В обхвата на програмата ще са сериите смартфони iPhone 12 и 13, а след това и Mac компютри с чипове M1. Собствениците на iPhone ще могат да сменят дисплея, батерията и камерата на устройството си, а в последствие и други компоненти.

Това представлява значителна промяна в политиката на компанията, която традиционно ограничава ремонтите на устройствата си извън мрежата ѝ от оторизирани сервизи. Новата програма се нарича Self Service Repair и стартира в началото на следващата година в САЩ, а след това ще обхване и други страни.

От компанията споделят, че тя е предназначена за индивидуални техници с познания и опит в поправката на електронни устройства. повечето потребители следва да се обърнат към професионалист при нужда от ремонт. Все пак компанията вече ще предложи възможност на потребителите, които са уверени във възможностите си тази опция и то без да се нарушават гаранционните условя.

Разбира се по този начин компанията допълнително ще затвори процеса по ремонт, след като вече има програма за продажба на оригинални резервни части за външни сервизи. Новата програма също зависи от Apple за доставка на части. Едва ли ще има възможност за използването на алтернативни компоненти.

Apple планира да пусне в продажба над 200 индивидуални части и инструменти. Компанията ще предлага и ръководства, които ще са достъпни предварително. Засега няма обявени цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *