Ревю: Logitech MX Keys Mini

Един от най-важните инструменти за тези от нас, чиято работа е свързана с писане, е клавиатурата. От първостепенно значение е да можем да разчитаме на добър ход на клавишите, меки суичове, а и лично за мен е от значение тихата работа. Освен това, тъй като често съм в движение е добре дошло и наличието на свободата, която се постига с безжична свързаност. По този начин можете да се възползвате от удобството да пишете с познатата си клавиатура и на смартфон, таблет, а и различен компютър.

Отскоро имам възможност да използвам най-новото предложение на Logitech – MX Keys Mini. Това е пълноформатна безжична клавиатура без допълнителен цифров блок. Тя може да бъде свързана с три устройства чрез Bluetooth или новия Logi Bolt USB приемник, който се разпространява отделно.

Клавиатурата е лека и тънка като има и леко повдигане в задната си част за постигане на по-удобен наклон. За стабилното позициониране върху бюрото или друга плоскост има общо пет гумирани крачета, които предотвратяват нежелани движения. MX Keys Mini се предлага в три цвята, Graphite, Pale Gray и Rose. В случая снимките са на модела в графит. В комплект с клавиатурата има кабел за зареждане.

Основни характеристики:

  • Размери: 131.95 х 295.99 х 20.97 мм, 506.4 гр.
  • Свързване: Bluetooth Low Energy / Logi Bolt USB Receiver
  • Подсветка
  • Функционални бутони

Бърз старт

За теста на клавиатурата използвам Bluetooth връзка, което осигурява съвместимост с разнообразни устройства. Това включва смартфони, таблети, настолни и преносими компютри, а и други продукти с Bluetooth свързаност.

След като разопаковате клавиатурата плъзнете бутона за включване, отдясно в задната част. След това можете да я сдвоите с устройствата, с които искате да я използвате. Тя е откриваема за свързване, като може да се наложи да въведете PIN код, който ще видите на екрана. След сдвояването клавиатурата вече е активна.

MX Keys Mini може да се свърже едновременно с до три устройства, а превключването между тях става с първите три функционални бутона. За да активирате свързването с второ устройство задръжте за три секунди F2, а за трето, F3.

Удобство при писане

Клавиатурата използва немеханичната технология Perfect Stroke, като по този начин се постига ограничаване на шума и оптимизиране на реакцията – движението на клавишите. Самите те са сферично вдлъбнати и с голяма площ за по-бързо и точно писане. Освен това има и адекватно разстояние помежду им. Те имат и матово покритие за допълнителна стабилност и избягване на нежелано омазняване.

За постигането на по-компактни размери е премахнат цифровият блок, а по този начин мишката е по-близо до клавиатурата и ви се налага да правите по-кратки движения за нея. От компанията отбелязват, че освен това при писане раменете се изравняват за по-добра поза. В основата на MX Keys Mini е използвана метална плоча, която дава здравина на конструкцията. И наистина, макар да е тънка и лека, клавиатурата дава усещането за здравина.

Клавиатурата има и подсветка в бял цвят, което е необходимост при писане и работа в тъмни условия. Яркостта може да се регулира в няколко степени чрез бутони или автоматично с наличния сензор. Освен това тя се деактивира когато ръцете ви не са върху клавиатурата и отново се активира когато я доближите. Това е полезно за пестене на енергия.

Logitech Options и три клавиша с добавена стойност

Клавиатурата има три допълнителни бутона за разширена функционалност. Те са за диктуване (за Windows и macOS в определени региони за определени езици), за спиране/пускане на микрофона и емоджи клавиш. При мен с Windows 11 и трите бутона работят директно и без допълнителна настройка. Опцията за диктуване към момента е ограничена и не сработи при мен. Другите два клавиша обаче работят безпроблемно и можете съответно лесно да управлявате микрофона си и да добавяте емоджита докато пишете.

И двата бутона са от полза при конферентни разговори, като позволяват бърз достъп до често използвани опции. Чрез приложението Options можете да програмирате функционалните бутони от F4 до del за различни команди. Тук можете да следите заряда на батерията, както и да видите с кои устройства е сдвоена. Има и възможност да използвате акаунт и по този начин да запишете настройките си в облака и да ги използвате и на други устройства. Друга опция е за задаване на конкретни настройки според приложението, в което се използва клавиатурата.

Издръжлива батерия

MX Keys Mini издържа до 10 дни с един заряд при използване на подсветка. Времето на автономия се удължава значително, до 5 месеца, ако не използвате подсветката. Разбира се това са данни от компанията и може да има вариации според околните условия. Зареждането става чрез включения в комплекта USB-C кабел.

Заключение

Новата компактна безжична клавиатура на Logitech определено ще е от полза на тези от вас, които пътуват често и сменят множество устройства, но пък въвеждат доста текст. MX Keys Mini може да се свърже с до три устройства и има клавиши проектирани за удобно писане. Освен това отчитам като полезна добавката на подсветка. Цената ѝ в момента е 219 лв., което изглежда адекватно за предлаганата функционалност и удобсто.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *