Ръст на кибератаките през годината

Едва 20% от компаниите твърдят, че не са били подложени на кибератаки през втората половина на 2021 г. спрямо 32% година по-рано, се отбелязва в годишния доклад на Acronis Cyberthreats Report 2022. Докладът предупреждава, че доставчиците на управлявани услуги са силно изложени на риск. Атаките срещу тях по веригата за доставки засягат не само бизнеса, но и клиентите – подобен пробив имаше при SolarWinds миналата година, както и при атаката на Kaseya VSA по-рано тази година.

“Индустрията на киберпрестъпленията е добре смазана машина, използваща облачна и машинна интелигентност, за да мащабира и автоматизира своите операции. Докато броят на заплахите продължава да нараства, виждаме, че основните вектори на атака остават същите – и те все още работят,” казва Candid Wuest, вицепрезидент по изследванията в Acronis.

Фишинг атаките – №1

От доклада на основаната в Сингапур компания, става ясно, че фишингът остава основния способ на атака. 94% от малуера се доставя по имейл, ползвайки техники за социално инженерство, за да се подмамят потребителите да отворят злонамерени прикачени файлове или връзки. Интересно е че, фишингът продължава да расте с бързи темпове – според данни на Acronis, софтуерът ѝ е блокирал с 23% повече фишинг имейли и с 40% повече имейли с малуер през третото тримесечие в сравнение с второто тримесечие на същата година.

Наблюдава се тенденция към преминаване на месинджъри, като често се използват текстови съобщения, Slack, чатове на Teams и други.

Щети за 20 000 000 000 $

Според Cybercrime Magazine, щетите от рансъмуер за тази година се очаква да надхвърлят 20 млрд. щ.д. Очакванията са рансъмуера да продължи и през следващата година да бъде сред най-печелившите методи за кибератака.

Криптовалутите и тяхната роля

Според доклада, атаките срещу Web 3.0 приложения ще се случват по-често, а новите и все по-сложни методи, ще позволят източването на милиони долари от пулове за криптовалути.

За Acronis Cyberthreats Report 2022

Acronis Cyberthreats Report 2022 се основава на изследване на данни за атаки и заплахи, събрани от глобалната мрежа на компанията. Данните за малуер се събират от над 650 000 уникални крайни потребители по целия свят. Можете да изтеглите копие на пълния доклад тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *