Ревю: Technics AZ60 – върхов звук в компактна форма

Technics има дългогодишна традиция по отношение на висококачествени звукови продукти, включително и слушалки. Отскоро в портфолиото ѝ има и напълно безжични модели, а за мой късмет аз имах възможността да тествам едно от най-новите такива попълнения, Technics EAH-AZ60. Още преди да навляза в техническите детайли мога да споделя, че моделът надскача очакванията ми по отношение на качеството на звука.

Дизайн

Слушалките са с малко по-нетипичен дизайн, като от компанията не разчитат на издължени стебла. Тук има по-голяма конструкция, която попада в ушната мида. Използвани са силиконови накрайници за поставяне в ушния канал, като е наличен избор между цели седем различни размера, което означава, че със сигурност можете да постигнете оптимално пасване.

Всяка слушалка има по четири микрофона, като това помага за постигане на високо качество при разговори и добри нива на шумопотискане. От вътрешната страна на главната конструкция има пинове за зареждане, а външната е чувствителна на докосване, като така се управляват някои функционалности.

Слушалките са със сертификация IPX4 за устойчивост на пръски вода. Дизайнът им е доста удобен и за по-продължително носене, макар и засега да не ми се е налагало да ги ползвам над час. В комплект с тях, освен накрайниците, идват компактен кейс за зареждане, кабел и документация. Technics AZ60 се предлагат в черен и сребрист цвят.

Звук и функционалност

Слушалките се свързват лесно към устройството, с което искате да ги използвате чрез Bluetooth, като те разчитат на Bluetooth 5.2. Поддържани са профили A2DP, AVRCP, HSP и HFP, както и кодеците SBC, AAC и LDAC. Това позволява и постигането на обхват на връзката до 10 метра. Моделът може да се свърже едновременно с две устройства, което е полезна възможност.

За да се възползвате максимално от възможностите на слушалките е добре да инсталирате приложението Audio Connect, което е налично за Android и iOS. В него можете да следите нивото на заряд на отделните слушалки. Тук е достъпно и управление на режимите на шумопотискане, еквалайзер, опция за откриване на слушалките и настройка на функционалностите при докосване.

AZ60 имат създадена от Technics акустична камера и хармонизатор на 8-милиметровите говорители. Поддържа се и LDAC звук с висока резолюция. Всичко това и при наличието на източник с адекватно качество, води до отлично качество на звука. Имате опция и да използвате предварително зададени еквалайзери за различните типове съдържание и също така да настройвате собствени такива.

Слушалките са с превъзходен за размера си звук и то при различни типове музика. Много добро впечатление прави пресъздаването на ниските тонове в рап парчетата. Освен това цялостно звукът е доста силен и можете да се насладите на любимата си музика от различни жанрове, филми, а и гейминг. Доста ефективно е и настройването на нивата с еквалайзера, като така персонализирате звуковите свойства. Вече няколко седмици използвам слушалките и съм с отлични впечатления за качеството на звука. Това определено са най-добрите TWS слушалки, които съм изпробвал досега.

Налична е и много ефективна технология за активно шумопотискане, с която се изолирате ефективно от външната среда. Ефектът се подсилва и от идеалното пасване в ушния канал със силиконовите накрайници. AZ60 комбинират шумопотискане с права връзка и шумопотискане с обратна връзка с аналогова и цифрова обработка. Нивото на шумопотискане може да бъде регулирано и ръчно през приложението.

Освен това ако искате да чувате какво се случва около вас то има и режим за пропускане на звука, който използва част от микрофоните, за да засили външния шум. Тук има два вида настройка – Natural Ambient Mode и Attention Mode, които пропускат различни типове звуци. По подразбиране основните режими се сменя със задържане с пръст върху външната страна на дясната слушалка. Наличен е и режим на изключено шумопотискане.

При провеждането на разговори в повечето случаи от отсрещната страна споделят, че качеството на гласа е добро, но има и случаи, в които се наблюдава и по-лошо качество. Всяка слушалка разполага с общо четири микрофона. В това направление се използва технологията JustMyVoice, която изолира и усилва думите, като същевременно ограничава околния шум.

Външната повърхност на основния корпус има чувствителна на допир зона. Със задържане можете да преминавате през различните режими на шумопотискането. С едно-, дву- или трикратно кратко докосване има различни функционалности, включително пускане/паузиране на музика, приемане/отхвърляне на обаждания преминаване към следваща или предишна песен, регулиране на звука и активиране на гласов асистент. Тези опции могат да се програмират през приложението.

AZ60 имат сертификация IPX4 за устойчивост при изпръскване с вода, което означава, че няма да има проблеми да ги носите и в дъжда. Също така това ги прави издръжливи и на пот при по-сериозни тренировки.

Батерия

При използване на LDAC и технология за шумопотискане се постига издръжливост до 4.5 часа при плейбек или 5 часа без шумопотискане (NC). Издръжливостта се удължава до съответно 16 и 17 часа с включената в кейса за зареждане батерията. При плейбек с AAC издръжливостта е до 7 часа с NC и 7.5 часа без NC и съответно 24/25 часа с батерията в кейса. Пълното зареждане на слушалките отнема два часа, а това на кейса става за 2.5 часа. Технологията за бързо зареждане осигурява до 70 минути плейбек за 15 минути зареждане. Кейсът се зарежда през USB Type-C порт.

Заключение

Определено най-добрите TWS (изцяло безжични слушалки), които съм тествал досега. Technics AZ60 впечатляват с плътния си и силен звук при различните типове съдържание. С тях можете да изпитате върхово удоволствие от любимата си музика. Освен това има много ефективна технология за шумопотискане. сензорното управление на функционалности също работи безпроблемно. Слушалките имат и достатъчно издръжливи батерии. Разбира се, всичко това идва и със съответната цена, която в момента е около 400 лв.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *