Ужасните условия за служители в завод за iPhone в Индия

Наскоро Apple спря работата на завод за производство на iPhone в Индия, който е собственост на най-големият ѝ подизпълнител, Foxconn. Сега благодарение на информация от Reuters научаваме и защо се е стигнало до това развитие.

Изданието посочва, че Apple е поставила Foxconn под пробация до отстраняване на проблемите свързани с условията за живот на служителите. Не всичко обаче се свежда само до това. Reuters са изпратили журналисти на място, които са интервюирали служители.

Жените, които сглобяват смартфоните iPhone във фабриката на Foxconn живеят в претъпкани общежития с тоалетни без вода, а храната понякога има червеи. Ситуацията е станала нетърпима когато 250 работника пострадаха от хранително натоварване, а тогава са избухнали и протести. Във въпросното съоръжение работят 17 000 човека.

Жените са принудени да спят на пода в стаи с между 6 и 30 съквартирантки. Две от тях споделят, че хостелът, в който живеят е с тоалетни без вода. Хората в тези хостели са постоянно болни с кожни алергии, болки в гърдите и хранителни натравяния, споделя 21-годишна жена, която е напуснала след протестите.

В повечето ситуации натравянията обхващат по един или двама човека. Сега обаче са били засегнати много повече. Държавни служители споделят, че са открили плъхове в кухни към общежитията. 100 от засегнатите са били настанени в болница.

Foxconn е обвинявана и за това, че наема работници, които е по-малко вероятно да протестират. Повечето служители са на възраст между 18 и 22 години и от селски области. Поне четири правителствени агенции провеждат разследвания за работните условия във фабриката.

От Foxconn отбелязват, че производството на смартфони е увеличено прекалено бързо, за да бъде задоволено търсенето. Компанията преструктурира местните си ръководство.

Информация от Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *