Ревю: Lenovo Yoga Tab 13 – мултифункционален таблет

Таблетите бележат завръщане във времето на пандемия, тъй като тези устройства дават възможност за работа и забавления. Същевременно те са достатъчно компактни, че да са лесни за пренос и имат издръжлив батерии, които позволяват работа или гледане на филми с часове.

Днес ще ви запозная с едно от актуалните предложения на Lenovo в този клас – Yoga Tab 13. Моделът е в серията Yoga, което означава, че предлага по-голяма гъвкавост. Това в случая е под формата на вградена стойка, която позволява използването на таблета под различна форма.

Дизайн

Yoga Tab 13 се предлага в черен цвят (Shadow Black) и има отличителен дизайн с по-удебелена и заоблена долна част, в която има два високоговорители и стойка, която се завърта и позволява поставянето на екрана под различен ъгъл. Освен това чрез нея таблетът може да бъде закачан на подходящи за това места.

Конструкцията е алуминиева, а отзад има частично покритие наподобяващо на велур и даващо възможност за по-стабилен захват. Таблетът не е лек, което е очаквано заради големината, като той тежи 803 гр. Екранът е голям, като има и значителни странични рамки, а селфи камерата е в горната при хоризонтално разположение. В горната рамка има още два високоговорителя.

В долната част има още два високоговорителя. Освен това са налични USB Type-C порт, Micro-HDMI и бутони за включване и управление на силата на звука. Заедно с таблета идват 30W зарядно, USB Type-C кабел, Micro-HDMI към HDMI и USB Type-C към 3.5 мм жак за слушалки.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 13“ LTPS (2160 x 1350), Dolby Vision
  • Чипсет: Snapdragon 870, Adreno 650 GPU
  • Памет: 8GB RAM, 128GB
  • Предна камера: 8MP + ToF
  • Свързаност: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, Micro-HDMI, USB Type-C 3.1 1-о поколение
  • ОС: Android 11
  • Батерия: 10200 mAh
  • Размери: 6.2 – 24.9 x 293.35 x 203.98 мм, 803 гр.

Хардуер

Yoga Tab 13 има голям, 13-инчов, LTPS екран с висока резолюция (2K) и стандартна честота на опресняване 60 херца. Панелът е с яркост 400 нита, 100% покритие на цветовата гама sRGB и поддръжка за Dolby Vision. Таблетът има сертификация TÜV за грижа за очите с намалена синя светлина.

Макар да не е от най-ярките, дисплеят е с добро пресъздаване на цветовете и приятна за окото картина. От голямо значение е и наличието на обширна екранна площ, с което се вниква по-добре в картината.

В основата на таблета е чипсетът от висок клас Snapdragon 870, който има графичен процесор Adreno 650. Освен това са налични още 8GB RAM и 128GB памет за файлове, без опция за добавяне на памет карта. Практически това е достатъчно за всичко от ежедневието, но и за по-тежки игри, ако обичате гейминга.

Качествената картина и висока производителност се подсилват от наличието на звукова система с четири говорителя от JBL. Използвана е и технологията Dolby Atmos, както и аудио настройка Lenovo Premium Audio. Системата е мощна и с плътен звук, а това ще ви позволи да се насладите изцяло на филми, музика, а и да провеждате отчетливи конферентни разговори.

За бизнес или ежедневни видеоразговори се използва и 8-мегапикселовата камера към която има и ToF сензор. Тя е разположена удобно за удобно използване в хоризонтална позиция на таблета. Качеството, което предлага камерата е прилично. Yoga Tab 13 включва и безжична свързаност Wi-Fi 6 за високи скорости на трансфер и стабилна връзка.

Чрез включения в комплекта Micro-HDMI към HDMI можете да използвате таблета като втори монитор към компютъра си. Освен това се поддържа и работа с опционалния стилус Lenovo Precision Pen 2.

По данни на компанията с един заряд на батерията имате до 12 часа издръжливост, а освен това се поддържа и бързо зареждане с включения в комплекта адаптер с мощност 30W. Издръжливостта е очаквана за този тип устройства и при наличието на бързо зареждане, комбинацията ще ви е достатъчна за ежедневието.

Софтуер

В софтуерно отношение използвана Android 11, а това означава, че имате достъп до магазина с приложения Play Store. Тук са налични голямо разнообразие от програми и игри, с които да се забавлявате. Графичният интерфейс е близък до стоковата визия на операционната система. Има някои полезни добавки като раздел за деца и Entertainment Space, който е достъпен на мястото на потока с новини от Google при плъзгане надясно. Тук е налично персонализирано пространство за мултимедийни абонаментни услуги и игри.

Мултифункционална стойка

Yoga Tab има мултифункционална стойка, която може да е от голяма полза в ежедневието. С нея получавате нови възможности да използвате таблета. Така например можете да го накланяте под различен ъгъл в зависимост от това дали гледате филм, четете или водите записки. Стойката може да бъде използвана и за увисване на кука например. Така можете да гледате рецепти, новини, сериали или филми докато готвите и т.н.

Заключение

Lenovo Yoga Tab 13 е наличен с цена около 1500 лв., което го поставя в по-високия клас на този тип устройства. Сред положителните му черти отличаваме наличието на голям и качествен екран (макар и без висока честота на опресняване), висока производителност, вградената стойка и адекватни звукови възможности. Разбира се таблетът е с големи размери и можете да го ползвате основно с две ръце. Като плюс отчитаме и наличието на Wi-Fi 6 свързаност.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *