Резултатите на BOSCH надхвърлят прогнозите

През изминалата година Bosch значително увеличават продажбите и печалбата си. По предварителни данни, приходите от продажби нарастват с 10%, достигайки 78,8 млрд. евро. Но още по-впечатляващ е ръстът на печалбата преди лихви и данъци, който нараства с над 50%, достигайки 3,2 млрд. евро. Маржът на EBIT вероятно ще бъде 4%, спрямо 2,8%Очакванията на председателят на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, д-р Щефан Хартунг са бъдещият растеж да бъде стимулиран от усилията на държавите за създаване на икономика с неутрален отпечатък върху климата. „Благодарение на свързаността и изкуствения интелект, енергийната ефективност ще продължи да се подобрява.” В този аспект през 2021 Бош увеличава с 50% продажбите си на свързани електрически инструменти, домакински уреди и отоплителни системи – от 4 милиона устройства през 2020 г. до над 6 милиона.% година по-рано. Компанията се стреми да бъде технологичен пионер в много области, за което говорят и инвестициите за тази година – само в микроелектрониката и електромобилността инвестициите са около 1 млрд. евро. Bosch се фокусира и върху стратегическите партньорства, като наскоро обяви и съвместна дейност с Volkswagen в областта на автоматизираното шофиране.

Очакванията на председателят на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, д-р Щефан Хартунг са бъдещият растеж да бъде стимулиран от усилията на държавите за създаване на икономика с неутрален отпечатък върху климата. „Благодарение на свързаността и изкуствения интелект, енергийната ефективност ще продължи да се подобрява.” В този аспект през 2021 г. групата увеличава с 50% продажбите си на свързани електрически инструменти, домакински уреди и отоплителни системи – от 4 милиона устройства през 2020 г. до над 6 милиона. Групата планира до 2030 г. да намали въглеродните емисии по цялата верига за доставки с 15%, а 400-те ѝ локации са климатично неутрални от началото на 2020 г.

От края на миналата година подразделение на BOSCH произвежда силови полупроводници, изработени от силициев карбид, които могат да удължат пробега на електромобила с до 6%. Групата вече създава и фабрично оборудване за производство на акумулатори – пазар, чийто годишен ръст се очаква да бъде около 25%.

Ръст на оборотите през 2021 за подразделенията

Дейността на групата е разделена в четири сектора: „Автомобилни технологии“, „Индустриална техника“, „Потребителски стоки“ и „Енергийна и сградна техника“. Общите продажби не само отбелязват ръст спрямо година по-рано, но са по-високи и спрямо тези от 2019 г., когато все още светът не бе засегнат от Covid-19.

Най-големият бизнес сектор „Автомобилни технологии“ отбелязва ръст на продажбите със 7,5% и достига 45,4 млрд. евро, въпреки недостига на чипове за автомобилната индустрия.

Сектор „Индустриална техника“ пък отбелязва продажби от 6,1 млрд. евро или ръст от 20% спрямо 2020 г.

Бизнес секторът „Потребителски стоки“ расте с 13% и преминава прага от 21 млрд. евро приходи от продажби.

С 11% до 5,9 млрд. евро достигат приходите на най-малкия бизнес сектор на групата „Енергийна и сградна техника“.

Всички региони отбелязват ръст

В регион „Европа“ оборотът нараства с 9,3% до 41,5 млрд. евро. В „Северна Америка“ ръстът е 6,5%, а продажбите достигат 11,5 млрд. евро. След корекция на ефекта от курсовите разлики увеличението е още по-драстично: 10%. В „Южна Америка“ оборотът се увеличава до 1,4 млрд. евро или ръст с 32%. В регион „Тихоокеанска Азия“, продажбите нарастват с 12% до 24,4 млрд. евро спрямо година по-рано.

Прогнозите за 2022 – влияние на инфлация и Covid-19

Прогнозата на BOSCH за тази година е ръст на световната икономика с 4-4,5%, придружена с инфлационни процеси и влияние на Covid-19 върху обществото и икономиката. Освен това, продължаващите затруднения в доставките и нарастващите цени на суровините, материалите и транспорта ще окажат голямо влияние върху световната икономика и ще засегнат бизнеса на много сектори, особено на автомобилната индустрия. Въпреки някои негативни тенденции, очакванията на групата са да увеличи продажбите си през тази година и да постигне марж на оперативната печалба, равен на този от миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *