България стои отлично на 5G картата на Европа, а и в световен мащаб

Споделете публикацията:

Ookla, компанията известна с приложението си за тест на мрежови скорости SpeedTest, споделя интересни данни за състоянието на 5G мрежите в Европа, включително и чрез сравнение в глобален план. Отбелязва се, че представянето е неравномерно, въпреки големите амбиции в тази област.

По данни на GSMA Intelligence, към януари 2022 г., 84 оператора имат 5G услуги в 31 страни. В анализа за състоянието на Дигиталните комуникации, публикуван от Асоциацията на Европейските телекомуникационни мрежови оператори (ETNO), се посочва, че използването на 5G в Европа е до едва 2.8% от всички мобилни връзки при 13.4% в САЩ и 29.3% в Южна Корея, въпреки покритието на 62% от населението. Като причина се отбелязва и забавянето в разпределението на честотите в някои страни.

Средните скорости на изтегляне през 5G сочат, че ОАЕ и Южна Корея са доста напред с над 500 Mbps през последното тримесечие на миналата година, по данни от Speedtest Intelligence. Интересно е да отбележим, че България, Саудитска Арабия, Норвегия и Швеция влизат в клуба на скорости над 300 Mbps. Отбелязва се, че в някои случаи липсата на 5G честоти води до използването на Dynamic Spectrum Sharing (DSS).

Що се отнася до процента от потребители с устройства с 5G свързаност, които използват мрежата от ново поколение през преобладаващото време, САЩ отново е лидер с 50%. В Европа начело е Нидерландия, следвана от Кипър и България (около 36%).

През последното тримесечие на 2021 г. най-високи средни скорости са отчетени в мрежата на Telemach Slovenia, на второ място е друг член на United Group, българската Vivacom, а на пета позиция е А1 България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.