Приходите на Lenovo бележат нов рекорд

Китайската Lenovo Group отчете рекордни резултати за третото тримесечие на финансовата година, като успява да надмине прага от 20 млрд. щ. д. на реализираните приходи.

Нетните приходи на компанията се увеличават с впечатляващ темп от над 50% вече шесто поредно тримесечие, като ръстът за третото тримесечие е 62% на годишна база, достигайки 640 млн. щ. д. Печалбата преди данъци е рекордните 855 млн. щ. д., бележейки увеличение от 45% на годишна база. Приходите нарастват със 17%, достигайки 20,1 млрд. щ. д.

Зад добрите резултати стоят усилията на компанията в областта на иновациите, с увеличение на разходите в размер на 38%, спрямо година по-рано. От Lenovo заявяват, че ще продължат своята 3S стратегия (смарт устройства/интернет на нещата, смарт инфраструктура, смарт вертикална интеграция), като очакват устойчив растеж и подобрения в рентабилността във всички бизнес направления, както и удвояване на маржа на нетната печалба по план до края на финансовата година 2023/2024.

Подразделенията

Solutions and Services Group (SSG): по-висока рентабилност

Подразделението Solutions and Services Group продължава и през третото тримесечие със солидни рентабилност и растеж в един бързо разрастващ се пазар. Клиентите търсят все по-иновативни и прецизни IT услуги, а очакванията са до 2025 г. пазарът да надмине 1 трилион щ. д. Прогнозите са за по-високо търсене на премиум услуги и индивидуално изпълнение от висококвалифицирани специалист. Към третото тримесечие SSG отчита 25% ръст на приходите на годишна база до 1,5 млрд. щ. д. Подразделението формира 7,1% от приходите на групово ниво. При услугите за поддръжка, ръстът на приходите е 21% на годишна база.

Infrastructure Solutions Group (ISG): стремителен ръст на приходите

Приходите на подразделението нарастват с 19% на годишна база и достигат 1,9 млрд. Това е четвъртото поредно тримесечие, през което приходите изпреварват пазара с двуцифрен темп. Всичко това е благоприятствано от прогнозите за ръст на пазарите до 2025 г. – пазарът на ИКТ инфраструктура се очаква да възлезе на 250 млрд. щ. д., а този за „edge“ решения да надхвърля 41 млрд. щ. д.

Intelligent Devices Group (IDG): растящ дял на бизнеси извън персоналните компютри

Подразделението отбелязва ръст на приходите от 16% на годишна база до 17,6 млрд. щ. д., с още по-силно увеличение на рентабилността – 21% на годишна база до 1,4 млрд. щ. д. Резултатите са постигнати благодарение на увеличението на приходите от работни станции и гейминг се увеличават съответно с 40% и 27% на годишна база. При смартфоните високата печалба вече седмо поредно тримесечие, като приходите са със забележителен ръст от 46% на годишна база. Групата отчита ръст в традиционни силни региони, като приходите в Латинска Америка нарастват с 25% на годишна база, а в Северна Америка увеличението за същия период е повече от двукратно (133%).

Заради пандемията, пазарът за смарт устройства е с възходящ тренд. Очакванията на Lenovo за пазара на персонални компютри са, той да остане все така силен и стабилен, с развитие в посока търговски и премиум сегменти. При смарт телефоните, разместването на пазара ще открие повече възможности за Lenovo. Затова ще допринесе развитието на “New IT”, с прогнозиран ръст на новите разработки за смарт устройства, свързани с метавселената, както и нови смарт решения за дома и смарт-джаджи.

С поглед напред

Сред плановете на групата са да продължи инвестициите си в продукти, различни от персонални компютри, като интернет на нещата, метавселена, смарт решения за дома и решения за смарт взаимодействие. В мобилния сегмент очакванията са Lenovo да разгърне още повече гамата и да се инвестират средства в нови пазари в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *