Учени показват любопитни факти и неразкрити загадки в Месеца на мозъка

Мозъкът удивява учените със своята сложност, но и оставя редица загадки. За да покаже докъде стигат знанията ни за мозъка и съзнанието днес, платформата за популярна наука Ratio превръща март в Месец на мозъка. В неговите рамки се организират серия от събития и инициативи посветени на най-мистериозния орган.

Откриващото събитие “I, Robot – I, Human” среща биологията с изчислителните науки – но не като съперници, а като съмишленици. В него гостите ще научат как най-успешните алгоритми за машинно обучение всъщност са вдъхновени от биологичните им еквиваленти. На 10 март зрителите не само ще надникнат в създаването на модерните системи за изкуствен интелект, но и ще видят директно как работят те. Лектор на събитието е Александър Иванов – доктор по Системна и изчислителна невронаука от University of Oxford и носител на престижната стипендия „Christopher Welch“, която преди е присъждана на трима Нобелови лауреати.

С биологията на забравата ще се занимае второто събитие от Месеца на мозъка, “The Memory Remains”, на 16 март. Лектор на събитието е Богомил Пешев, който се занимава с изучаването на дълготрайната епизодична памет, ролята на съня за консолидацията и транформацията на спомените и патологичните изменения на паметта.

И тъй като темата за мозъка и съзнанието е твърде обширна, заключителното събитие от месеца, “The Mighty Brain”, на 31 март ще покрие не една, а цели три теми. Иван Греченлиев от Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Александровска“ ще говори за съня и неговото влияние върху когнитивните процеси като памет, внимание и емоционална регулация. Доц. д-р Стоян Везенков ще разкрие какво представляват едни от най-иновативните технологии, с които днес опознаваме мозъка – т.нар. биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек.

За финал, доц. д-р Красимир Минкин от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще покаже как мозъчните импланти се ползват за лечението на болести, които трудно се повлияват от медикаменти, като епилепсии, Паркинсонова болест и други доскоро непреборими заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *