Потребителите търсят алтернативи, заради ръста на банковите такси

Потребителите и търговците търсят алтернативни системи за разплащания, сочат данните на компанията за мобилни разплащания Settle. Причината в засиленото търсене е поради отчетеното през последните 12 месеца драстично увеличение на таксите, които банките в България начисляват за основни операции. Увеличението, на таксите което започна през 2020 г. като опит да бъдат компенсирани намаляващите приходи на големите банки, не спря и през 2021 г. Затова и все повече от потребителите разчитат на алтернативните дигитални портфейли.

В свят, където достъпът до информация става с няколко кликвания на мишката, потребителите могат бързо да търсят и намират алтернативи, осигуряващи им по-евтин и удобен начин за плащане. Сред предлаганите услуги на Settle e изпращането на парични средства, което се случва на момента и не представлява никакъв разход за потребителите на услугата. Това важи и за нареждането на преводи от приложението към IBAN сметка в традиционна банка.

Създадената в Норвегия компания предлага услуга без такса за откриване на сметка, без такса поддръжка, без такса за прехвърляне на средства от един потребител към друг, както и без такса за пазаруване през Settle. Основните приходи за компанията са от партньорствата с търговци, които осъществяват продажби през платежната система на Settle.

Банките в стремежа си да повишат конкурентоспособността си, вече позволяват по-дълъг активен работен дневен период на изпращане на преводи през БИСЕРА и гарантират по-кратки срокове за получаването им. Но дигиталната трансформация има своята цена. Таксите на банките са се увеличили с 20% през последната година, сочат данните на БНБ. През 2021 г. нетните приходи на българските банки от такси и комисиони са достигат рекордните 1,24 млрд. лв., т.е. ръст с 19,5%% спрямо година по-рано. Същевременно, другият основен доход на банките – нетните приходи от лихви – се увеличава на годишна база с 4%. Печалбата за 2021 г. е в размер на 1,4 млрд. лева, но все още не може да достигне предкризисните нива от 2019 г.

Сред причините за увеличаването на таксите е желанието на банките да стимулират потребителите да ползват електронното си банкиране. за да се стимулират потребителите да използват по-често електронното банкиране. За сравнение, таксите по онлайн банкирането са чувствително по-ниски – средно около 1 лев за превод в друга банка и около 0,50 лева за превод към сметка в същата банка. Но възможността да не я плащат привлича потребителите към алтернативните варианти за разплащания. А компании като Settle генерират значително по-малки разходи спрямо традиционните банки, поради което могат да предложат и безплатни или най-малкото много по-евтини финансови услуги от банките.

Основната причина е в това, че те не поддържат огромни мрежи от офиси и по този начин работят много по-ефективно и могат да предложат по-евтини и по-гъвкави услуги на потребителите. За сравнение, административните разходи за поддръжка на офиси и персонал на традиционните банки в България, по данни на БНБ, възлизат на 1,78 млрд. лв. годишно, сума, която нараства всяка година, въпреки процеса на дигитализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *