Потребителите търсят алтернативи, заради ръста на банковите такси

Споделете публикацията:

Потребителите и търговците търсят алтернативни системи за разплащания, сочат данните на компанията за мобилни разплащания Settle. Причината в засиленото търсене е поради отчетеното през последните 12 месеца драстично увеличение на таксите, които банките в България начисляват за основни операции. Увеличението, на таксите което започна през 2020 г. като опит да бъдат компенсирани намаляващите приходи на големите банки, не спря и през 2021 г. Затова и все повече от потребителите разчитат на алтернативните дигитални портфейли.

В свят, където достъпът до информация става с няколко кликвания на мишката, потребителите могат бързо да търсят и намират алтернативи, осигуряващи им по-евтин и удобен начин за плащане. Сред предлаганите услуги на Settle e изпращането на парични средства, което се случва на момента и не представлява никакъв разход за потребителите на услугата. Това важи и за нареждането на преводи от приложението към IBAN сметка в традиционна банка.

Създадената в Норвегия компания предлага услуга без такса за откриване на сметка, без такса поддръжка, без такса за прехвърляне на средства от един потребител към друг, както и без такса за пазаруване през Settle. Основните приходи за компанията са от партньорствата с търговци, които осъществяват продажби през платежната система на Settle.

Банките в стремежа си да повишат конкурентоспособността си, вече позволяват по-дълъг активен работен дневен период на изпращане на преводи през БИСЕРА и гарантират по-кратки срокове за получаването им. Но дигиталната трансформация има своята цена. Таксите на банките са се увеличили с 20% през последната година, сочат данните на БНБ. През 2021 г. нетните приходи на българските банки от такси и комисиони са достигат рекордните 1,24 млрд. лв., т.е. ръст с 19,5%% спрямо година по-рано. Същевременно, другият основен доход на банките – нетните приходи от лихви – се увеличава на годишна база с 4%. Печалбата за 2021 г. е в размер на 1,4 млрд. лева, но все още не може да достигне предкризисните нива от 2019 г.

Сред причините за увеличаването на таксите е желанието на банките да стимулират потребителите да ползват електронното си банкиране. за да се стимулират потребителите да използват по-често електронното банкиране. За сравнение, таксите по онлайн банкирането са чувствително по-ниски – средно около 1 лев за превод в друга банка и около 0,50 лева за превод към сметка в същата банка. Но възможността да не я плащат привлича потребителите към алтернативните варианти за разплащания. А компании като Settle генерират значително по-малки разходи спрямо традиционните банки, поради което могат да предложат и безплатни или най-малкото много по-евтини финансови услуги от банките.

Основната причина е в това, че те не поддържат огромни мрежи от офиси и по този начин работят много по-ефективно и могат да предложат по-евтини и по-гъвкави услуги на потребителите. За сравнение, административните разходи за поддръжка на офиси и персонал на традиционните банки в България, по данни на БНБ, възлизат на 1,78 млрд. лв. годишно, сума, която нараства всяка година, въпреки процеса на дигитализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.