Смарт контактът Tenda Beli SP9 е достъпен и полезен

Възможността да управляваме разнообразни електрически уреди дистанционно и чрез гласови команди може да бъде доста полезна в ежедневието и да пести време. Разбира се най-достъпният начин за постигане на подобна функционалност е чрез умен контакт, в който включвате уреда, който искате да управлявате.

На пазара има разнообразни модели, но този, с който ще ви запозная днес е от познатата ни с качествените си и достъпни мрежови продукти, Tenda. Става дума за Tenda Beli SP9, който е гъвкаво предложение, което може и да проследява и консумацията на енергия.

Бърз старт

Преди да започнете, инсталирайте приложението Тenda Beli и следвайте инструкциите за създаване на профил – това отнема няколко минути. Тук става и връзката на устройството с домашния ви рутер, както и към облачната услуга на Tenda, което е необходимо, за да можете да го управлявате и отдалечено. След това сте готови за добавянето на първия контакт към него и обособяването на име, а в последствие и група, като например помещение към, което да е вписан той. Приложението е налично в AppGallery, Google Play и App Store. Това дава доста широка съвместимост.

Основни приложения

Най-лесният начин да използвате контакта е за спиране и пускане на електричеството през него (става и с бутон върху него). Така с телефона си можете да изгасите или включите отдалечено свързана към него лампа например. Този сценарии работи с най-разнообразни уреди, включително за отопление и т.н. Можете да го програмирате и да се включва и изключва в зададен час или чрез таймер. Като пример тук мога да дам включване на отопление на вилата или защо не пускане и спиране на водна помпа за поливане според нуждите.

Няма как да не ви се е случвало да излезете от вкъщи и да забравите дали сте изключили някой уред, като ютия, телевизор и т.н. Ако той е свързан към умен контакт можете лесно през приложението да проверите и да го изключите. Вторият аспект е за следене на консумираната енергия. Чрез контактите можете да получите информация както за моментната консумация, така и за натрупаната такава за определен времеви период.

Наличен е и режим Away, който активира и деактивира контакта в различни моменти за периода, който сте задали, че не сте вкъщи. Така можете да симулирате присъствие, ако го свържете към лампа например.

Още по-голямо удобство дава възможността за включване и изключване на контакта с гласова команда. За целта контактът трябва да е свързан към Wi-Fi мрежа и облачната услуга на Tenda, а след това трябва да добавите акаунта си към Amazon Alexa или Google Assistant и сте готови. Сега можете с изричането на гласова команда да включвате и изключвате контакта и съответно свързаното към него устройство.

Финал

Смарт контактите могат да бъдат доста полезни за най-разнообразни ситуации. Освен това цялата система е лесна за настройка и работа, буквално за няколко минути ще сте готови за действие. Добавена стойност към модела дава опцията за следене на изразходваната електроенергия. Към положителните черти включваме и интеграцията с два от най-популярните виртуални асистенти – Amazon Alexa и Google Assistant.

Tenda Beli SP9 е с цена около 36 лева, което го прави сред най-достъпните устройства от този тип. Продуктът има и 36 месеца гаранция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *