Интервю: Анджей Гладки – Xiaomi е със силна позиция в България

Непосредствено преди регионалната премиера на новата серия смартфони Xiaomi 12, която се състоя миналата седмица във Виена, имах възможност да взема интервю от Анджей Гладки, заместник генералният мениджър на Xiaomi за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Скандинавия.

г-н Гладки е част от Xiaomi от февруари 2019 г., като бива повишен до настоящата си позиция през октомври 2020 г. Сега той отговаря за продажбите през всички канали в региона и ръководи съответните екипи.

Преди постъпването си в Xiaomi, той е работил в Lenovo и има 17-годишен опит на различни позиции в T-Mobile Poland / Deutsche Telekom. Анджей Гладки е завършил Мениджмънт в Университета на Гданск.

Компанията се радва на доста голям успех в региона през изминалите години, на какво отдавате това?

За мен на първо място това е екипът, отдадени и работещи усилено хора с опит и желание за работа. Xiaomi постигна голяма популярност още преди да навлезе официално в Европа, когато потребителите (tech geeks) препоръчваха продуктите едни на други. Компанията предлага невероятни продукти със страхотно качество на достъпни цени. Това е от особено значение за нашия регион.

Постигнат е и устойчив бизнес модел с внимание върху цялата екосистема и голям избор от продукти за потребителите.а множество продукти. Това също позволи да се постигне такъв успех на пазара.

Мислите ли, че можете да запазите възходящата тенденция в близко бъдеще?

Искаме да повишим представянето си, като се превърнем в най-големият доставчик на смартфон в средносрочен план. Върху това обаче влияят множество фактори, като все пак работим усилено в тази насока. Има и все повече конкуренти от Китай, които искат да последват успеха ни. Изследваме и изцяло нови категории, включително електромобили.

Каква е пазарната позиция на компанията в България по отношение на смартфоните?

Няма официални данни, но ние сме в челната тройка по отношение на обема на доставки, Определено имаме силна позиция.

Кой от брандовете ви има по-голям дял, Redmi или Xiaomi?

Те имат собствени мисии. Redmi са по-достъпни и предназначени за средностатистическия потребител, който търси повече стойност в покупката си, а Xiaomi са премиум предложенията ни. Redmi е по-голям бранд (по доставки и дял), но компанията полага усилия за увеличаване на дела на Xiaomi в премиум сегмента. Тук искаме да се конкурираме все повече с опитните играчи на пазара.

От друга страна е POCO, като марката има по-високо ниво на самостоятелност и предлага продукти с най-впечатляващото съотношение между цена и функционалности. Дизайнът на моделите е по-привлекателен за младите потребители. Всеки може да използва тези устройства, включително и за гейминг. Тук се разчита основно на онлайн продажби.

В България имате само един магазин, който се намира в София. Какви са плановете ви в тази насока?

Обмисляме откриването на нови магазини, като локации за тях се разглеждат отново София, но и Пловдив и може би Варна. Засега няма крайно решение колко нови магазина ще бъдат открити, но имаме планове да октриваме нови със сигурност. Пандемията и икономическата обстановка не помагат в това отношение.

Междувременно ролята на онлайн продажбите ще продължи да се засилва. В това отношение Европа все още изостава. В нашия регион, включително и в България, над половината от продажбите преминават през телекомите.

Какви са плановете ви по отношение на носимите устройства?

В световен мащаб това е сред основните ни категории. При фитнес гривните и базовите смарт часовници ние сме начело. Като цяло ще бъдат лансирани по-сериозно повече продукти от този сегмент, включително и като комплектни предложения.

Кои са най-големите ви конкуренти в момента?

В нашия региона на Централна и Източна Европа и Скандинавия ние сме номер едно и трябва да запазим позицията си. Има засилена конкуренция. Положението е различно според всеки конкретен регион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *