Български ученици с трето място в серията Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathons 2022

Споделете публикацията:

Microsoft, KPMG и ЮНЕСКО бяха домакини на първия хакатон от серията 2022 Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathons. Серията хакатони имат за цел да подготвят учениците за управляваната от изкуствен интелект (ИИ) икономика на бъдещето. ИИ може да е от ключово значение за решаването на някои от най-належащите проблеми в света, включително качествено образование за всички, зачитане на човешките права, равенство и приобщаване и устойчивост на околната среда.

Първият хакатон от поредицата бе насочен към използването на ИИ за Земята и включи 21 отбора от 9 държави: Австрия, България, Египет, Казахстан, Латвия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия и Швейцария. Всеки отбор се състоеше от петима ученици и един учител. След серия от практически упражнения, учениците имаха възможността да приложат новопридобитите си знания в предизвикателството ИИ за Земята. Участниците използваха изкуствен интелект за решаване на някои от основните екологични и устойчиви проблеми, пред които е изправена нашата планета днес. За да може идеята им да бъде приложима в реалния свят, учениците трябваше да предвидят проблемите, да проявят творческо мислене и внимание към детайлите.

Българските отбори Quadcore и Yottabyte си поделиха третото място с две решения за опазване на природата. Идеята на отбор Quadcore е за дистанционно управлявана глобална банка за семена, която използва изкуствен интелект и Интернет на нещата (IoT) за проследяване на растителни видове в реално време с цел гарантиране наличието на подходящи условия, като влажност, температура и налягане. Идеята на отбор Yottabyte включва използването на сателитни изображения и изкуствен интелект за идентифициране на замърсени плажове по света, канейки доброволци от околните райони да събират отпадъците. На първо място е екипът Data от Латвия със своето решение за опазване на популацията на прилепи по целия свят, докато отборът Unicode от Казахстан спечели второто място с решение за опазване на популацията на тигри.

Скоро ще бъдат отворени регистрациите за лятното издание на Imagine Cup Junior Virtual AI Hackathon.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *