Ревю: Huawei Watch GT 3 Pro добавя опция за ЕКГ и свободно гмуркане

Актуалната серия смарт часовници на Huawei Watch GT 3 се разраства с още един модел. Става дума за Watch GT 3 Pro, който имам възможността да тествам от около седмица. Новият модел надгражда и без това отличния Watch GT 3, като предлага по-премиум изработка и добавя една ключова функционалност, а именно възможността за изготвяне на електрокардиограма (ЕКГ).

Очаква се тя да е налична официално и за потребителите в Европа на по-късен етап, но аз успях да изпробвам бета версията ѝ. Освен това моделът предлага издръжлива батерия, измерване на други основни здравни показатели, показва известия от смартфона, проследява тренировки и позволява провеждането на разговори през свързания телефон.

Дизайн

И тук са налични две разновидности според размера, 46.6- и 42.9-милиметрови. За настоящото ревю разполагах с 46.6-милиметровия Huawei Watch GT 3 Titanium, който се отличава с титаниев корпус в сребрист цвят, титаниева верижка и сапфирено покритие на екрана. По-малкият модел има бял керамичен корпус и на снимките изглежда доста елегантно.

Моделът е изискан и с изчистен дизайн, като включва въртяща се мултифункционална коронка по подобие на серията Watch 3 и Watch GT 3. Наличен е и още един елипсовиден бутон, който е прибран по-плътно към корпуса, който функционира и като електрод при изготвяне на ЕКГ. Разбира се часовникът предлага голям кръгъл AMOLED екран и има сертификация за водоустойчивост IP68 и 5 ATM, което позволява потапяне до 30 метра дълбочина.

Верижката от титан има възможност за регулиране на дължината чрез премахване/добавяне на елементи. Освен това обаче часовникът поддържа и универсалния 22-милиметров стандарт за каишки, което означава, че ще можете да използвате и решения по свой вкус.

В комплект с модела идва безжично зарядно, но той може да се зарежда и от други Qi безжични зарядни и дори някои телефони.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 1.43 инча AMOLED, 466 х 466 пиксела
  • Материал: Титан + сапфирено стъкло
  • Бутони: Въртяща се мултифункционална коронка и помощен бутон с електроди
  • Сензори: Акселерометър, жироскоп, магнитометър, за измерване на пулс, въздушно налягане, температура
  • Други: високоговорител, микрофон, GPS, Bluetooth, NFC, безжично зареждане, 5 ATM вооустойчивост
  • Размер: 10.9 мм дебелина на корпуса, 54 г (без каишката)

Часовникът има голям и качествен AMOLED екран, който на практика е идентичен с този на Watch GT 3. Като такъв той е с диагонал 1.43 инча и разделителна способност 466 х 466 пиксела. Дисплеят предлага Always On функционалност, с която е активиран постоянно, но така изразходва повече енергия. Яркостта е на добро ниво и картината е отчетлива дори при пряка слънчева светлина. Има и избор между много и разнообразни циферблати, с които да персонализирате часовника в ежедневието си. Друг начин за персонализиране е чрез каишките, като се разчита на универсален стандарт 22 милиметра.

Huawei Watch GT 3 Pro използва мултифункционална въртяща се коронка. С нея можете да зуумвате в менюто с приложения и преглеждате списъци. Като стана дума за приложения, тук вече можете да инсталирате допълнителни такива през AppGalley от свързания смартфон. Това включва и приложението за навигация Petal Maps, калкулатор, пъзели и др. Работата на интерфейса е плавна и бърза, като се разчита на операционна система HarmonyOS 2.0.

За оптимален старт с новия си часовник, а и получаване на пълната поддържана функционалност ще ви трябва приложението Huawei Health, което е налично от магазина за приложения AppGallery за Android и от App Store за iOS. Моделът разчита на Bluetooth за свързване към смартфона.

Сред полезните добавки са барометър, компас, таймер, хронометър и т.н. Watch GT 3 показва също така прогноза за времето и данни за лунната фаза, изгрева и залеза. Разбира се налични са още високоговорител и микрофон, което позволява провеждане на разговори през свързания смартфон. Това може да е полезно в редица ситуации, например когато телефонът ви е в съседната стая или пък шофирате.

Проследяване на здравословни параметри и ЕКГ

Новият модел включва обновеният TruSeen 5.0+ модул за измерване на сърдечния пулс. Той има множество фотодиоди в комбинация с извито стъкло, което намалява смущенията. Наличен е и алгоритъм с изкуствен интелект (AI) за по-точно следене на пулса и по време на тежки тренировки.

Watch GT 3 Pro може да измерва наситеността на кръвта с кислород (SpO2), което е важен индикатор за състоянието ви. Моделът дава възможност за постоянно следене на този параметър. Освен това има и опция за отчитане на температурата на кожата, която също е възможно да работи постоянно.

Той следи и нивата на стрес, като има и упражнения за дишане, които да ви помогнат да се успокоите при по-напрегнати ситуации. Часовникът проследява и качеството на съня и може да записва менструалния цикъл при жените. Можете да настроите и подсещания за вземане на медикаменти, пиене на вода и т.н.

Черешката на тортата обаче е възможността за изготвяне на ЕКГ, която ще бъде въведена официално на по-късен етап. Това става чрез съответното приложение, в което първоначално трябва да зададете на коя ръка използвате часовника. След това докосвате с показалеца на другата ръка втория бутон, в който има електроди. Изготвянето на ЕКГ отнема 30 секунди, като при лош сигнал може да намокрите малко пръста си за постигане на оптимални резултати.

При завършване на отчитането, резултатите се подават към приложението Huawei Health, където можете да видите детайлните графики и данни. В тях има информация за синусов ритъм, атриална фибрилация и др. Благодарение на наличните сензори, Watch GT 3 Pro анализира модели на пулса и отчита наличието на риск от атеросклероза като прави сравнение по множество параметри.

Новата функционалност не трябва да бъде използвана при наличието на пейсмейкър или други електронни импланти.

Точно проследяване на тренировки

Сред основните функции на Watch GT 3 Pro е и разширената поддръжка за проследяване на разнообразни тренировки. Подобно на Watch GT 3, новият модел поддържа над 100 вида спортни режими. Сред тях са тичане, колоездене, скачане на въже, ски и плуване. Освен това по време на тренировка можете да слушате и музика през него като за целта свържете поддържани Bluetooth слушалки и предварително заредите любимите си парчета през телефона.

За точно проследяване на тренировките на открито се поддържат системите за позициониране GPS, Beidou, GLONASS, Galileo и QZSS, което подобрява сигнала и намалява смущенията. Налична е и водоустойчивост при сертификация IP68, както и 5 ATM, като моделът издържа при гмуркания на дълбочина до 30 метра. Към това добавяме и новия режим за свободно гмуркане, при който се използва дълбочинния барометър за показване на ключови данни.

Watch GT 3 Pro може да оцени вашите атлетични способности въз основа на предходни данни и да предостави научна и професионална програма за бягане. По време на тренировъчния цикъл програмата може да се коригира автоматично и регулярно въз основа на действителното изпълнение и обратната връзка от данните.

Когато тренировките приключат, той автоматично генерира маршрути за пътуване в приложението Huawei Health, така че можете да споделяте и да поканите приятелите си да се присъединят или да ги запазите за бъдещи посещения. Детайлна информация за тренировките има в приложението Huawei Health. Часовникът има и офлайн навигация с функцията Route Back, която може да ви върне до началната точка ако се загубите.

Познатата ни отлична батерия

Това разбира се е и една от най-силните черти на сериите Watch GT. При по-големия вариант издръжливостта с един заряд на батерията достига до 14 дни с един заряд. 46.6-милиметровият вариант спокойно може да ви даде до две седмици автономия, в зависимост от натоварването.

По-малкият издържа до 7 дни, но това е нормално, което е очаквано, имайки предвид и по-компактните размери. На фона на това се поддържа и безжично зареждане чрез включения в комплекта адаптер или от други Qi зарядни, включително и смартфони Huawei.

Заключение

Huawei Watch GT 3 Pro надгражда върху и без това отличния Watch GT 3, като след сертификация ще добави полезната функционалност за изготвяне на ЕКГ. Освен това се запазва отличителната издръжливост с един заряд до 14 дни с един заряд. Налични са още бърза работа, възможност за проследяване на множество видове тренировки, провеждане на разговори, инсталиране на ограничен кръг приложения и проследяване на редица здравословни параметри. Има и опции за персонализиране чрез циферблати и каишки.

В България от днес започват продажбите на новата серия Huawei Watch GT 3 Pro в общо 4 варианта – HUAWEI Watch GT 3 Pro Titanium Edition, съответно с титаниева каишка и с каишка от черен еластомер, и HUAWEI Watch GT 3 Pro Ceramic Edition, съответно с керамична и с бяла кожена каишка.

Huawei заедно със своите партньори в лицето на А1, Yettel, Технополис, Техномаркет, Зора, мрежата на дистрибутра Поликомп и оторизирания онлайн магазин huaweistore.bg, предлагат оферта за закупилите или поръчали новите смарт часовници от днес до 24 май включително. В този период и двете версии на Watch GT 3 Pro Titanium Edition ще се предлагат в комплект с FreeBuds 4, a двете версии на Watch GT 3 Pro Ceramic Edition в комплект с Huawei FreeBuds Lipstick.

Препоръчителните крайноклиентски цени на комплектите са както следва:

  • Watch GT 3 Pro Titanium Edition/Titanium Strap + FreeBuds 4 – 949 лева
  • Watch GT 3 Pro Titanium Edition/Black Fluoroelastomer Strap + FreeBuds 4 – 729 лева
  • Watch GT 3 Pro Ceramic Edition/Ceramic Strap + FreeBuds Lipstick – 1099 лева
  • Watch GT 3 Pro Ceramic Edition/White Leather Strap + FreeBuds Lipstick – 899 лева

Pavlin Lukanov

16 thoughts on “Ревю: Huawei Watch GT 3 Pro добавя опция за ЕКГ и свободно гмуркане

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *