Google отваря нов устойчив кампус в Калифорния

Google откри изцяло електрически кампус в Калифорния, който е нетно позитивен откъм вода, споделят в блог публикация от компанията. Това е първото съоръжение на Google, което е с дизайн от самата компания.

Кампусът е разположен в Бей Вю, Калифорния и има най-голямата геотермална инсталация в Северна Америка. Тази система затопля и охлажда съоръжението. Според компанията така ще бъдат спестявани 5 милиона галона вода годишно, което представлява 90% от водата, която би била използвана при конвенционални системи.

Покривът на кампуса е покрит от соларни панели, който задно с разположен в близост ветропарк, ще доставят енергия в 90% от времето. Съоръжението в Бей Вю е част от тенденцията в Силициевата долина за изграждане на нови обекти сливащи по-добре архитектурата с природата.

Новият Silicon Valley Campus на Microsoft и кампусът на Apple в Остин ще използват подобни дизайнерски техники. През 2018 г. Facebook разшири своя Menlo Park с офис, който включва зеленина и др.

Технологичните кампуси вече са с повече замисъл към устойчивостта, като се ограничава въглеродния отпечатък. Има обаче и критици, които подлагат на съмнение ефективността на някои от прилаганите техники.

Кампусът в Бей Вю, който се намира на около миля от централата на Google в Маунтин Вю, ще използва рециклирана вода и дъждовна вода за всички цели, освен за пиене. Прихванатата вода ще бъде използвана за охладителни кули, в тоалетните и за поливане.

Целта на Google е да възстанови 120% от водата използвана до 2030 г. Всяко бюро в новия кампус има гледка навън, а вентилационната система използва 100% външен въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *