България е регионален лидер при 5G

Ookla отново споделя интересни данни за развитието на 5G, като в случая става дума за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). В повечето страни е заложено на средния честотен спектър от 3.6 GHz (3,400 – 3,800 MHz). Единствено в Полша все още честотният спектър не е разпределен. В страната дори се обмисля закон за държавна 5G мрежа на оператора Exatel в 700 MHz.

По данни от Speedtest Intelligence, средните скорости при изтегляне през 5G в осемте страни от региона са от 73-407 Mbps. Най-високите скорости са отчетени в България (406.97 Mbps), следвана от Хърватия, Унгария, Румъния, Словения и Словакия. Чехия и Полша изостават при съответно 112.53 Mbps и 73.12 Mbps.

Отчита се, че българските оператори са възприели активна роля в развитието на 5G. Speedtest Intelligence поставя страната ни на първо място в региона по отношение на 5G Availability (пропорцията от потребители с 5G устройства, които използват тази мрежа). През изминалата година се отчита десеткратен ръст на този показател от 3% до 30.5% към първото тримесечие на 2022 г.

Това се отдава на разширяване на портфолиото от 5G устройства, като например през юни 55% от смартфоните по офертни на Yettel са с 5G възможности. Наличен е и достъп до мрежата без допълнително заплащане. За сравнение 5G Availability в Хърватия достига 18.5%, а пет от държавите са под 10%.

По данни на Counterpoint Research, 5G смартфоните представляват 65.1% от доставките в Унгария през последното тримесечие на изминалата година. В Чехия, Словакия и България те са малко над 40%, а в Полша около 30%. На последно място по този показател е Румъния. Ключов фактор за ръста на доставките са намаляващите цени на 5G смартфоните.

Имайки предвид, че България е с най-бързата 5G и с най-добър показател на 5G Availability, не е изненадващо, че столицата София е и първа от всички при средни скорости на изтегляне. Тук се постигат 441.93 Mbps и 30% 5G Availability през първото тримесечие на 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *