Bosch с 24% ръст на продажбите в България

Бош България обявиха своите годишни финансови резултати за 2021 г.– консолидираните продажби на групата в България нарастват с 24% спрямо година по-рано, достигайки почти 367 млн. лева. Броят на служителите също расте, достигайки 690 души, или ръст от 21%, постигнат основно от увеличаването на екипа на Бош Инженеринг Център София. В световен мащаб група Бош със своите 402 600 служители в 60 държави, е успяла да реализира приходи от 78,7 млрд. евро. 400-те локации на групата в целия свят са въглеродно неутрални от първото тримесечие на 2020 г.

Бош Инженеринг Център София – иновации в автомобила „Made in Bulgaria”

Ситуираният в България инженерингов център стартира своята дейност през 2019 г. със 100 специалисти, а днес броят им вече достига 500. Работата на Центъра е фокусирана в няколко основни области: иновативни технологии, подпомагащи шофирането; електрификация на автомобила и решения за свързаност.

През изминалата година в него бяха разработени уникални иновационни решения за автомобилната индустрия. Сред тях са системи за мониторинг на водача и пътниците в леки автомобили и автономни совалки, акумулаторни системи за Bosch е-Bike Systems и Power Net Guardian, който се грижи за безопасността на електрифицираното шофиране.

През 2021 Бош Инженеринг Център София разшири офисите в София до 5500 кв. м., като оборудва нови софтуерни и хардуерни лаборатории и тестови съоръжения за автомобили.

Bosch.IO България – в стремеж към разширяване на дейността и екипа

Българското подразделение за проекти в IoT и AIoT областите също разшири своята развойна дейност, като в момента за компанията работят над 200 експерти, а плановете са за ново увеличение с 30% на персонала до края на 2022 г.

Сред проектите, които екипът в София разработва, е система за отдалечено обновление на софтуера и навигационните карти, което вече се ползва в над 12 милиона автомобила .Сред новите проекти на компанията е и глобален B2B портал за производителите на електрически велосипеди, който позволява лесно закупуване и дистрибуция на електрически компоненти на едро.

Всички подразделения на Бош в България с ръст през 2021 г.

Подразделение „Автомобилно оборудване“ отново достига двуцифрен ръст спрямо 2020 г. във всички основни бизнес направления. Годината е успешна и за Бош Кар Сервиз, който отбелязва ръст на сервизите с 10% на годишна база, достигайки 60 локации. През тази година „Автомобилно оборудване“ ще насочи усилията си върху развитието на сервизните концепции Бош Кар Сервиз и Бош Модул. Сред приоритетите е представянето и въвеждането на пазара на изцяло новата подобрена линия акумулатори Bosch Power Line, която следва да замени настоящата Бош гама.

Дивизия „Бош Електроинструменти“ приключи 2021 г. със забележителни резултати благодарение на засиленото потребителско търсене, както и на иновативните предложения. През 2022 г. по случай 15 години от първата Li-Ion акумулаторна отвертка IXO, Bosch ще предложи на потребителите новото седмо поколение IXO VII. Новата отвертка е създадена с мисъл за околната среда, тъй като е съдържа над 90% рециклирана пластмаса и хартия.

БСХ Домакински уреди България ЕООД е поредната част от групата, която достига двуцифрен ръст и през изминалата година. Усилията на компанията са върху сериите с „умни“ уреди, обединени в общо приложение „Home Connect“. С него потребителите управляват дейностите в домакинството си и следят разходите за енергия и консумативи.

През 2021 г. дивизия „Бош Сградни технологии“ в България успява да запази нивото на продажбите от предходната година. Подразделението продължава с инвестициите в разработването на нови продукти, част от които притежават изкуствен интелект, а останалите следват мисията на Бош за налагане на AIoT като стандарт за бъдещите умни сгради, градове и околната среда. Бизнесът се възползва от силното търсене на щадящи климата отоплителни технологии и дивизията надхвърли равнището си отпреди кризата.

Инвестиции в обучение на таланти

Компанията не спира да инвестира и в младите кадри – през март 2022 г. приключи първото издание на инженерната академия на Бош Инженеринг Център София, благодарение на която близо 20 млади специалисти са получили предложение за работа в компанията. Бош ще участва активно и в новата бакалавърска програма на Технически университет – София „Интелигентни системи и изкуствен интелект“, като за целта експерти от компанията ще имат водеща роля в реализирането на специално създадения практически модул в IV курс с фокус „Интелигентни технологии за автомобилната индустрия“.

През изминалата година групата постигна в България значителен ръст в продажбите и печалбата, а през Q1 на 2022 г. приходите от продажби нараснаха с 5,2%. Очакванията са оборотът да се увеличи с над 6%, а маржът на EBIT да достигне от 3 до 4%, всичко това на фона на растящата вероятност от значителни затруднения, основно поради нарастващите разходи за енергия, суровини и материали и логистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *